Как почивката влияе на тренировката

Тренирате, тренирате, но не виждате никакви резултати? Нещо не е както трябва, но не знаете какво е… Понякога отговорът е доста изненадващ: може би не почивате добре.

vdigane-na-tejesti

А почивката определено е фактор, който не трябва да подценяваме, когато тренираме. Мускулът се възстановява от натоварването именно чрез почивка. По време на изпълнение на упражненията мускулът ни се изтощава и се образуват микроскъсвания на тъканта. Тялото трябва да се възстанови от това, за да може да го предпазим от по- сериозни наранявания в бъдеще. Тук важна роля има и храненето.

Въпросът е: колко трябва да почиваме? Но няма еднозначен отговор, защото зависи от всеки организъм. Хората, които се занимават със спорт професионално, се нуждаят от по- малко почивка и използват т.нар. активна почивка, като леко бягане, разтягания и пр.

plosak-korem-mitove

Но за простосмъртните, почивката трябва да продължава между 48 и 72 часа, ако тренировката ни е силова (с тежести), а при аеробни натоварвания – 24 часа. Под почивка разбира да не извършваме умерени – силни натоварвания.

Нека разгледаме и т. нар. активна почивка. В дните, когато не тренираме, можем да включим леко физическо натоварване , за да поддържаме метаболизма си активен. Например: разходка 45 минути, каране на колело 30 минути, леко тичане – не повече от 15 минути.

Разбира се, в почивката влиза и съня. Имаме нужда от поне 7 часа възстановяващ сън, за да се възстанови мускула.

За да нямате проблеми със съня, не тренирайте поне 2 часа преди да си легнете.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване