Как да възстановим мускулите след тренировка

trenirovka-hranene

Независимо дали тренирате от дъжд на вятър или всеки ден, трябва да помогнем на мускулите да се възстановят. Това не означава да седнете и нищо да не правите, докато мускулната болка отшуми. Има много елементи, които трябва да включим в процеса на възстановяване. Колкото по- бързо се възстановим, толкова по- бързо отново ще сме готови за тренировка.

Сън

Трябва да се наспите достатъчно. Сънят и почивката са фундаментални за здравето ни. Зарежда батериите ни и ни дава енергия. Сънят е много важен за възстановяването на мускулите, особено след тежка тренировка.

Учените са доказали, че в периода на бързо движение на очите, тялото може да: възстанови органите, костите и тъканите. Възстановява имуногенните клетки и хормона на растежа на съня. Сънят е много важен за развиването на мускулите и физическото ни състояние.

Ако не сте се наспали добре, усилията ви във фитнеса ще са напразни. Но път не трябва и да прекалявате със съня. Прекаления сън може да обърка вътрешния ни часовник, като ни попречи да спим, когато наистина имаме нужда.

trenirovka-zavisimost-1

Протеин

Ако не ядем достатъчно протеини в процеса на възстановяване, мускулите по- скоро ще започнат да се разграждат, вместо да се синтезират. Така се губи мускулна маса. Това важи най- вече при тренировки с повече упражнения за сила.

Един протеинов шейк преди тренировка не е достатъчен. Трябва да изчислите от колко протеини се нуждае тялото ви. Някои експерти съветват да хапнем повече протеини на вечеря. Не се препоръчва да се храним точно преди сън, защото така забавяме метаболизма.

Черешов сок

В деня след тренировката, със сигурност ще усещаме болки в мускулите. Вторият ден може да е дори още по- болезнен. Много хора се отказват да тренират именно заради тази болка. Черешовият сок обаче може да ни помогне да я намалим.

Киселият сок от череша помага да ускори процеса на мускулно възстановяване по естествен начин. Пийте сока още в деня на тренировката, както и всеки ден, в който имате болка.

Студени бани

Не е доказано дали този метод наистина е ефективен, но се използва от повечето професионални спортисти и дори олимпийци. След 5 минути ледена баня тялото увеличава кръвообращението си, като така повишава телесната температура. Но според повечето треньори, няма особен смисъл от студената баня, дори да има ефект, той е много незначителен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване