Кога диетите стават опасни

dieta-zastoi

Бързите или още наричани спешни диети обещават бързо сваляне на теглото, но често това е за сметка на здравето. Характеризират се като нискокалорични, с дисбаланс на хранителните вещества, продължителното гладуване води до дефицит на хранителни вещества.

Ето някои от рисковете при бързите диети:

1. Нездравословни хранителни навици. Обикновено са много строги, като се елиминират цели хранителни групи, приемът на калории е силно занижен, а въглехидратите са малко. Хората, които се подлагат на такива диети,често имат ниска кръвна захар, виене на свят, главоболие и дори припадъци.

2. Йо- йо ефект. Този тип диети предизвикват рязко отслабване за кратък период, тъй като топим мускулна маса и изхвърляме вода. Скоро след края на диетата обаче, настъпва йо- йо ефект и така се образува порочен кръг.

dieti-laji

3. Хранителен дефицит. Появява се поради ограниченото хранене. Това може да доведе до спад в имунната защита, благоприятства инфекциите, анемията, загубата на костна маса, суха кожа, стрии и пр.

4. Психологически и хранителни разстройства. С времето може да настъпи разстройство в храненето и усложнения като сърдечно- съдови, възпроизводителни, храносмилателни и др. Може да причини и психологически разстройства като тревожност, депресия, слаба памет, ниско самочувствие и др.

5. Недохранване. Диетите, които наблягат на консумацията на определена храна, могат да доведат до отвращение от нея и до дефицит. Няма точно определена храна, която сама по себе си да доведе до отслабване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване