Защо се пристрастяваме към храната?

otslabvane-desert

Вкусът и бързото усещане за удоволствие са двете причини, които водят до пристрастяване към храната. Какво е общото между шоколада, колбасите или бисквитите? И трите са в списъка в храните, които водят до пристрастяване. Нека разгледаме защо това е така.

Тези храни са неустоими, но трябва много да внимаваме, защото границата между умерена консумация и прекаляване е много тънка. Особено, когато говорим за мазни и богати на захар храни.

Защо някои храни водят до пристрастяване?
Причината е в съставките, които предизвикват бързо усещане за удоволствие в мозъка. Това ни стимулира да ядем още и дори да го правим компулсивно, ако сме под стрес. Този вид храни ни осигуряват енергия на момента.
Но прекаляването с тях обърква режима ни на хранене и увеличава риска от редица заболявания като диабет, високо кръвно, холестерол и наднормено тегло.

otslabvane-vaglehidrati-1

Защо сладкото води до пристрастяване?
Захарта причинява зависимост, тъй като създава бързо удоволствие. Затова, всички продукти, в които е основна съставка, водят до същото. Сладките храни създават ендорфини, т.нар. хормони на щастието, които създават чувство на блаженство.
Захарта, също като мазнините, има успокояващ ефект. Затова в моменти на стрес обикновено прибягваме към тях, вместо към плодовете и зеленчуците.

Последици от прекомерната консумация на тези храни
– Храните, които водят до пристрастяване, водят и до бързо напълняване. Например, пакетче чипс съдържа около 300 калории на 60 грама, един кроасан – 320 калории, четири шоколадови бисквити – 200 калории. Една ябълка – 50 калории.
– Тестените изделия и колбасите обикновено съдържат транс мазнини, които причиняват повишаване на холестерола.
– Прекомерната консумация на храни, богати на захар, увеличават риска от диабет тип 2.
– Високите дози сол в някои полуфабрикати или снаксове водят до задържане на течности.

Как да избегнем храните, водещи до пристрастяване

Балансираното хранене е най- добрият начин да избягваме този вид храни. Режим, който да съдържа всички необходими вещества, както и подходящата доза въглехидрати (представени от ориз, паста, хляб).
Не е важно само какво ядем, но и кога го ядем. Не трябва да минава много време, без да сме яли, тъй като ако останем без резерви, още повече ще ни се ядат вредни храни. Препоръчителни са междинните закуски преди обед и следобед, които съдържат малко калории.
Не трябва да пропускаме основно хранене
Правенето на упражнения помага да овладяваме стреса и да се отпуснем.
Важно е правилно да планираме ежедневните си менюта и покупките.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване