Кога да се храним, за да отслабнем

otslabvane-hranene

За да отслабнем или напълнеем, освен че е важно какво ядем, има значение и по кое време го правим. Има основни правила как да приемаме някои видове храни, които могат много да ни помогнат в битката с килограмите.

Пет хранения дневно
Повечето диетолози препоръчват да се правят по пет, вместо по три хранения на денонощие. Освен задължителните – закуска, обед и вечеря, е добре да има и две междинни закуски – преди обед и следобед. Също така, интервалът между две хранения не трябва да е повече от 3 часа. В противен случай, трудно ще свалим излишните килограми. Причината е, че когато мине повече време, тялото ще започне да пести енергия, а метаболизмът ще се забави.

Закуската – най- важното хранене през деня
Първото хранене за деня трябва да възстанови енергията ни, след като станем от сън. По този начин ще се подготвим физически и психически за целия ден. Диетолозите препоръчват да не пропускаме нито едно хранене. Закуската е добре да включва млечен продукт, плод и зърнена закуска. Но това не е правило, може да изпробвате различни комбинации. Важно е закуската да е възможно най- рано през деня, преди 10 часа.

otslabvane-dieta

Обяд
Със сигурност трябва да се случи преди 15 часа, тъй като след този час метаболизмът започва да се забавя. Не трябва да е прекалено тежък, но ако сме гладни, можем да хапнем повече.

Вечеря
Препоръчително е да е рано и да е лека. Може да бъде порция риба или бяло месо със салата или гарнитура от зеленчуци. Десертът може да е плод.

За десертите, плодовете, кафето и междинните закуски
Десертите пораждат сериозни спорове сред диетолозите. Според някои, трябва напълно да ги изключим. Според други, може от време на време, но много умерено. Междинен вариант е да ги ядем в първата част на деня, до обяд, защото тогава тялото по- добре обработка въглехидратите.
Плодовете се препоръчват преди хранене, защото така ще ни заситят преди да сме започнали да ядем. Но не е задължително правило.

Хидратация – толкова важна, колкото и храната
Не можем да говорим за здравословно хранене, ако не пием вода. Щом станем, е добре веднага да изпием 1-2 чаши. Също така, чаша вода преди хранене. На ден трябва да изпиваме между 1,5 и 2 литра вода.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване