Как да комбинираме въглехидратите, за да отслабнем

vaglehidrati

Ако искаме да отслабнем, целта ни не е за елиминираме напълно въглехидратите от менюто си, а да ги комбинираме по правилния начин, за да ни помогнат.

Има много причини, които пречат на отслабването ни. Една от тях е неправилното съчетаваме на различните хранителни продукти.

Днес ще разгледаме по какъв начин можем да комбинираме въглехидратите, така че да помогнат за отслабването ни.

Комбинации с въглехидрати – подходящи и неподходящи
Храносмилането на всеки отделен тип храна изисква в по- голяма или малка степен стомашни сокове.
Например, яко ядем месо с ориз, трябва да се храносмелят аминокиселините на първото. В същото време се обработват и въглехидратите от втория продукт. В резултат, в кръвта се повишава нивото на глюкоза. В диетите за разделно хранене, не се препоръчва комбинирането на въглехидрати и протеини в едно и също хранене.

Ензимът пепсин, който разгражда и превръща в енергия протеините, се нуждае от алкална среда.
Ако консумираме и въглехидрати, стомашните сокове се неутрализират и объркват процеса на храносмилане. Тези киселини спират действието на ензима, който разгражда въглехидратите.
В този случай, е по- добре да заменим ориза с готвени зеленчуци.

Ако ядем обаче бяло месо (пилешко и риба), тогава можем да го съчетаем с ориз, картофи или паста.
Друга неправилна комбинация е въглехидрати и цитруси. Смесването на нишесте и киселина не е подходящо, защото ензимът птиалин (който се съдържа в слюнката), смила по- добре въглехидратите в алкална среда.

Ако добавим цитруси, домати или оцет, се прекъсва първия етап от храносмилането (дъвченето), което се превръща в усещане за тежест и подуване на стомаха.

pileshko

Най- добрите съчетания на храни за отслабването

Трябва да избираме такива комбинации, които нито да забавят, нито да усложняват храносмилането.
Варено яйце и маруля
Можем спокойно да включим яйцето до два пъти седмично в диетата си за отслабване. То ни помага да усвояваме по- добре каротеноидите ( придават цвета) в зеленчуците, особено в листата.
Джинджифил и риба тон
Джинджифилът помага срещу чувството на тежест в стомаха. Блокира ензимите, които причиняват подуване. Рибата тон пък е сред най- препоръчителните риби, когато сме на диета.
Авокадо и спанак
Освен да го готвим, можем да ядем спанака суров на салата. Ако добавим малко авокадо към нея, то ще ни помогне за подобряване нивото на холестерола, предпазва от глад и облекчава стомашния дискомфорт.
Пилешко с червен пипер
Бялото месо ни засища за повече време, а не е толкова калорично, като червеното. Ако му добавим червен пипер, ускоряваме процеса на изгаряне на мазнини, а веществото капсаицин, което съдържа, потиска и апетита.
Картофи с черен пипер
Обикновено си мислим, че картофите не са подходящи за диета. Не е така, стига да съблюдаваме количеството и начина на приготвяне. Не е едно и също да изядем един печен картоф в седмицата и 10 порции пържени картофи в месеца.
Картофите са най- подходящи за обяд и винаги овкусени с черен пипер, който помага за изгарянето на мазнините.

Неправилни комбинации за отслабване

Протеини и цитруси
Както вече казахме, киселите плодове спират производството на ензима птиалин и спират движението на стомашните сокове. Когато ядем протеини, храносмилателната ни система трябва да функционира на макс.
Протеини и мазнини
Мазнините намаляват производството на пепсин и на киселините, които обработват протеините.
Нишесте и захар
Плодовете, меда или сиропите, не трябва да се консумират с нишесте. Захарите се храносмилат по- бързо, а нишестето остава да ферментира в стомаха. В резултат се появяват газове и подуване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване