Защо се появява йо- йо ефектът?

yo-yo-efekt-1

Вероятно познавате поне един човек, който е спазвал диета, отслабнал е, но после след известно време, отново си е върнал килограмите. Това е т.нар. йо-йо ефект.

Научно изследване показва, че от 14 участници в известното американско риалити шоу за отслабване The Biggest loser, 13 напълняват отново, а 6 от тях дори качват повече килограми от преди.

Учените се открили също, че хора, които драстично са отслабнали, имат по- ниски нива на лептин, хормонът, който контролира глада. По- често чувстват глад и съответно по- често ядат.

Въпросът е обаче, защо се появява т.нар. йо- йо ефект? Ето една от най- разпространените теории:

otslabvane-17

ПРИЧИНАТА СА КЛЕТКИТЕ

Клетките в организма имат памет, която отчита какво е било теглото ни в продължение на дълго време и се опитва да се върне към него.

Когато започнете да спазвате диета, клетките се препрограмират, но само за известно време. След това се опитват да се върнат в обичайното си състояние, така че ако не се опитате да задържите килограмите, отново ще ги качите.

КАКВО ДА ПРАВИМ?

Тази характеристика на клетките обаче, не означава, че сме обречени да сме дебели. Познаването на биологичната причина ще ни държи на щрек и ще ни помогне да я предотвратим.

Затова, изберете хранителен режим, който да не е толкова строг, но да ви позволи да задържите свалените килограми.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване