Рискове на вегетарианските диети

Вегетарианството е диетична практика, която се съсредоточава върху храненето с растителна храна – плодове, зеленчуци, семена, ядки, и др. Има различни видове вегетариански диети, но основите са следните:

vegetarianski-dieti

1 . Диета веган. И зключва яденето на всички храни от животински произход – месо, риба, млечни продукти, яйца, морски дарове.
2 . Лакто- вегетарианска. Освен храни от растителен произход, позволява ядене на млечни продукти.
3 . Лакто- ово вегетарианска диета. Освен млечни и растителни храни, са позволени и яйцата.

Има много спорове около вегетарианските диети. За много хора вегетарианството изглежда като логическия отговор, когато говорим за отслабване и поддържане на килограми. Разбира се, има философски и идеологически трактовки на въпроса. От друга страна, също голяма група хора не разбират отказването от животински или част от животинскитеvegetarianska-hrana прани.

Нека разгледаме някои интересни данни, свързани с възможните рискове от вегетарианските диети:

1 . Слаби кости. Въпреки че вегетарианската диета може да осигурява достатъчно количества калций и витамин Д, който са най- важните за здравето на костите, е доказано, че при вегетарианците гъстотата на костния минерал е по- малко с 5%.

2 . Дефицит на витамин В12. Хората, които ядат месо, са в малко по- голям риск от сърдечно- съдови проблеми от вегетарианците, но дефицитът на витамин В12 при много от вегетарианците може да причини сърдечно- съдови заболявания. Липсата на този витамин се отразява и на нервната система, така че е препоръчително да го взимат като добавка.

3 . Недостиг на омега- 3. Вегетарианците имат по- ниски нива на омега- 3, които са много полезни и за сърцето, и за нервната система. Отново може да ги взимате като добавки.

4 . Анемия. Недостига на витамин В12 и желязо могат да причинят анемия на вегетарианците. Най- добрият източник на желязо е червеното месо. Би могло все пак да се замести почти адекватно. За по- доброто усвояване на желязото, яжте и храни богати на витамин С.

5 . Нисък прием на протеини. Най- добрите източници на качествени протеини са храните от животински произход. Адекватния прием на протеини е един от проблемите във вегетарианските диети. Посъветвайте се с хранителен специалист, който да ви насочи към правилната стратегия.

Вегетарианство или месоядство. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , , , ,
Публикувано в Диети
Един коментар по “Рискове на вегетарианските диети
  1. Грета каза:

    Пълни глупости. Единственото което не получаваш ако не ядеш животински продукти е Б12, което идва от пръстта – животното консумира трева и така получава Б12. Недостиг на Б12 се получава след от 1 до 5 години без животински продукти. Много от ядковите млека и други „веган“ продукти имат добавен този витамин. Съвсем лесно е да се набави и като хранителна добавка. Доказано е, че когато консумираш предимно пресни плодове, зеленчуци, ядки и бобови храни си в идеално здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване