Диетолозите съветват: Ето как да се храним правилно, за да избегнем диетите!

Вместо да се чудим коя диета за отслабване да изберем – дали протеинова, плодова или пр, най- добре да се научим как да се храним здравословно. Така теглото ни ще е винаги в норма и ще можем да го поддържаме, без да излагаме на риск здравето си.

Ето какви са 10- топ съвета диетолозите:

1. Не трябва да си забраняваме храни
Трябва да ядем по малко от всичко, но балансирано, за да не ни липсват витамини или минерали. В противен случай, в дългосрочен план дефицитът на тези вещества, ще измени метаболизма ни. Пирамидата на здравословното хранене е повече от ясна: най- много в менюто ни трябва да присъстват плодове, зеленчуци, полезни мазнини, семена, риба, яйца. Най- ограничена трябва да е консумацията на захар, тестени изделия, колбаси.
2. Ако се колебаете, заложете на прясната храна
В менюто си трябва да дадем приоритет на бялото месо, рибата, сезонните плодове и зеленчуци, семена и сложни въглехидрати. Ако имате колебания, се замислете дали и баба ви е яла същото на младини. Ако отговорът е отрицателен, не купувайте.
3. Внимание със захарта, солта и мазнините
Трябва да се ограничава консумацията на захар, вредните мазнини, солта (желателно е да не се надвишава дневната доза от 3 грама, като за 1 грам трябва да се изпива по 1 литър вода). Вместо сол, да се наблегне на друг вид подправки, като чесън, лимон или билки.
Алкохол е препоръчително да се пие само веднъж седмично и най- добре да е червено вино.
4. Контролирайте киселинно- алкалния баланс
Това може да се направи много лесно. Достатъчно е да си купите тест за урина, който се продава по аптеките. Ако е по- малко от 7, 35, трябва да се наблегне на по- алкално хранене.
5. Практикувайте съзнателното хранене
Много е важен начинът, по който се храним. Ако сме нервни, е по- добре да направим няколко дълбоки вдишвания, за да се успокоим, и тогава да започнем да ядем. Да дъвчем бавно, да се наслаждаваме на вкуса на храната, на заобикалящата ни обстановка. Нищо няма да стане, ако за 20 минути изключим от проблемите и напрежението, и се отпуснем. Това състояние е известно като майндфулнес. По този начин ще се заситим с много по- малко храна и за повече време.


6. Да избираме най- здравословните начини на хранене
Най- препоръчителните начини за приготвяне на храната са: варене, на пара или на фурна. Трябва да се избягва пърженето на висока температура.
7. Трябва да се избягва комбинирането на някои храни, както и да се грижим за храносмилането
Например, протеините не трябва да се комбинират на едно хранене с въглехидратите и пълнозърнестите култури. Но и трите могат да се комбинират със зеленчуци. На хранене трябва да консумираме само един вид протеин. Плодовете също трябва да се ядат отделно, а не като десерт. Иначе, затрудняват храносмилането. Най- добре е плодовете да се ядат един час преди хранене. Въглехидратите и пълнозърнестите храни трябва да се избягват на вечеря. Водата се пие половин час преди хранене. Не е добре да се пие, докато се храним, защото натоварва стомаха.
8. Не трябва да минават 3 или 4 часа без хранене
Ако гладуваме през целия ден и чакаме до вечеря, рискуваме да преядем. Вечерята трябва да е лека- салата, супа или зеленчуци. Но няма да ни стигне, ако не сме яли през целия ден.
9. Движете се често и в добър ритъм
За да сме във форма, експертите съветват да ходим по един час на ден.
10. Малка награда
Веднъж в седмицата може да се угодим с нещо любимо. Но трябва да се контролираме, за да не зачестят малките награди.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване