Как да изчислим порцията храна за диетата ни

rukola

Как да изчислим правилно дневните порции храна? Кои са най- подходящите храни, които да включим в диетата си за отслабване. Това са едни от най- често задаваните въпроси, когато става въпрос за диета за отслабване. А контролът на порциите е ключов за отслабването, както и за поддържането му.

Умереното хранене не само ни помага да отслабнем, но и да избегнем усложнения, свързани с наднорменото тегло, като диабет, високо кръвно или холестерол. Колко можем да ядем на ден?

Как да измерваме порциите?

Въпреки че обикновено измерваме храната в грамове или литри, не винаги разполагаме с кантар под ръка, затова трябва да използваме по- универсален метод. За да измерим, например, порция ориз или паста, трябва да използваме свития си юмрук, който се равнява на 200 грама.

Когато говорим за сосове и дресинги, не трябва да надвишаваме горната част на палеца.

За да измерим порция месо или риба – дланта.

hrana

Порции плодове и зеленчуци

Една порция плод се равнява на един цял плод, също 2 резена диня или 2 резена пъпеш, 200 грама череши. За да е балансирана диетата ни, трябва да включва поне пет плода и зеленчука на ден.

Порции протеини

Когато говорим за животински протеини, имаме предвид месо, риба, сирене и яйца. От тях се консумира по 3- 4 порции седмично. Ако ядем месо, най- добре да е бяло.

Порции млечни продукти

Дневно се препоръчват по 2 порции обезмаслени млечни продукти.

Порции ядки и мазнини

Зехтинът е важен за здравословното хранене. Приемайте по 1 с.л. на ден. Ядките се приемат по 3 пъти седмично, като порция – една шепа.

Бобови култури

Яжте ги повече от месото и рибата. От 2 до 4 пъти седмично. Порцията е с размера на юмрук.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване