Как да отслабваме с тичане по плажа

otslabvane-tichane

Тичането по плажа е много приятно изживяване, стига да се прави както трябва. Зарежда ни с енергия, помага да се разтоварим от стреса и да изгаряме бързо излишните калории.

Ето още ползи от тичането по плажа:

Помага за отслабването, като изгаря много калории, тъй като мускулите се напрягат повече, за да се адаптират към терена.
Подобрява мускулатурата на краката и гъвкавостта на глезена. Увеличава физическото натоварване. Прави ни по- силни и издръжливи. Подобрява дишането.
За да не помрачим удоволствието от тичането по плажа с някоя контузия, трябва да спазваме някои правила.

Съвети за тичане по плажа:
– Трябва да се избягват дългите дистанции и да се поддържа умерен ритъм на тичане.
– Трябва да се избягват онези зони, където пясъкът е по- мек. Където теренът е по- стабилен, можем да комбинираме малки и по- големи стъпки. А където пясъкът е по- сух, се препоръчват по- малките стъпки.
– Тичането трябва да е с отиване и връщане, за да избегнем претоварването само на едното бедро, заради неравномерния терен.
– Не тичайте в най- горещите часове на деня – прави се или рано сутрин или след 18 – 19 часа. Независимо от това, винаги слагайте шапка и очила и се мажете със слънцезащитен крем.
– Трябва да сме отлично хидратирани преди, по време и след тренировката. При най- малкия признак за преумора, най- добре да спрем и да се освежим.

Рискове от тичането по плажа:
– Изисква по- голямо усилие на прасците и ахилесовото сухожилие, което повишава риска от контузии. Затова, не трябва да се претоварваме.
– Трябва много да внимаваме с неравномерността на терена, както и с възможните препятствия – дупки, пясъчни замъци, остри камъни или миди и пр.
– Тичането по пясъка увеличава натоварването върху ставите и мускулите. Затова, не е разумно да се тича бързо или на прекалено голяма дистанция.
– Не се препоръчва при проблеми със ставите, контузии на колената или глезените.
– Влагата и високата температура увеличават риска от дехидратация.

Тичане по плажа – бос или с маратонки?

Контактът с водата и пясъка ни подтикват да тичаме боси, но така ще натоварим още повече ставите. Затова е по- добре да изберем подходящи маратонки, които да са леки и подходящи за неравен терен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване