Компулсивното преяждане – бягство от проблемите

Една от най- големите трудности за хората, които са с наднормено тегло и затлъстяване, е компулсивното хранене или преяждане. Трябва да открием какво се крие зад този навик и как храната може да е бягство от проблеми или от конфликти.

kompusivno-hranene

Зад затлъстяването има определени причини, които трябва да осъзнаем – физически, емоционални и психически. Понякога определени психологически фактори могат да ни подтикват да бягаме от проблемите се чрез ядене.

Яденето не е само действие, което ви е необходимо, за да сме живи, но може да е и механизъм за бягство. Ако усещате нервно желание да се наядете, това може да е стратегия за избегнете някакви проблеми, вместо да се изправите срещу тях. Избягвате определени ситуации, които ви разстройват. Това състояние ви кара да чувствате вина, от която бягате като ядете.

tapchene

Въпреки че това е психологически проблем, това е и заучено поведение в семейството или от медиите.

Хората, които се хранят компулсивно, трудно определят чувствата си, пренебрегват своите нужди за сметка на тези на останалите. Особено жените, които го правят, не могат да определят защо използват храната като бягство.

Този рисков фактор, който често причинява затлъстяване, може да се поправи. В този случай се наместват психолози, които да изготвят план за отслабване.

Ако усещате, че отношението ви към храната не е нормално, потърсете помощ от специалист. Със сигурност ще получите помощ, така че яденето повече да не е центъра на живота ви.

Затлъстяването винаги е само върха на айсберга, под него има винаги проблем за разрешаване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване
Един коментар по “Компулсивното преяждане – бягство от проблемите
 1. И каза:

  Аз се казвам И. и съм компулсивно ядяща. Моето хранително разстройство ме мъчеше 12 години и премина във всякакви фази, като най-основната беше на преяждане.

  Днес съм щастлива и благодарна, защото не ми се налага да пазя диети, нито да ям храните, към които съм пристрастена. Работя 12-стъпкова програма за възстановяване от хранително разстройство, меря си храната 3 пъти на ден, предавам ги на човек, който работи същата програма и има повече опит, и не ям нищо между храненията. Имам нормално тегло и добър живот, пълен с много приятели със същия проблем и със същото решение. А преди исках да се самоубия. Толкова бях затънала в ада на храната.

  Това е болест, а не каприз. Всеки, който мисли, че има проблем с храната и не може да я контролира, е добре дошъл на нашите сбирки. Ние сме Анонимни Грейшийтърс (greysheet.org). Сбирки имаме всеки вторник от 19 ч. в София на бул. Стефан Стамболов 34. Скайп за хората извън града: gsbeyondthewildest.

  Заповядайте!
  Има изход!
  И.

1 Обратни връзки за "Компулсивното преяждане – бягство от проблемите"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване