Какво да ядем през зимата, за да не напълняваме

С настъпването на зимата ни се хапват повече ястия с протеини и мазнини, защото ни осигуряват енергия в студа, но понякога водят до трупане на килограми. В същото време, сезонът не позволява резки диети и по- строги мерки срещу наднорменото тегло.

Как да се храним през зимата, така че хем да ни е топло, да имаме енергия, но без да качваме килограми? Ето няколко лесни и много ефективни съвета за хранене:

1. Супа срещу студа
Няма нищо по- хубаво от топла супа за сгряване. Препоръчва се да започваме всяко хранене с купичка бульон или супа. Например пилешкият бульон, освен че сгрява, помага и при настинка и простудни заболявания. Особено ако го подправим с лимонов сок. Зеленчуците в супата ни помагат да си осигурим фибри, витамини и минерали, за да сме здрави, сити и да не посягаме към вредната храна.
2. Чаша топла вода с лимонов сок
Пие се още щом се събудим сутрин, 20 минути преди закуска. По този начин ще поддържаме рН на храносмилателната система и телесната температура ще се регулира идеално през целия ден.
3. Топли напитки през деня
Най- вече чай. Регулират метаболизма и ни предпазват от настинка, грип, и пр. Може да пием чай след всяко хранене или между храненията. Само че не трябва да му добавяме захар. Може да се овкусява с малко мед и лимонов сок.


4. Подправки за сгряване
Лукът и чесънът подобряват имунната защита и действат като натурални антибиотици. Консервираните люти чушки също са много добър вариант. Канела, джинджифил, куркума и карамфил поддържат телесната температура и в същото време помагат да поддържаме теглото си. Подправките могат да се добавят към готвенето, супите, чая и пр.
5. Хидратирайте се и увеличете консумацията на витамини
Хидратацията е изключително важна в студеното време. Усещането за жажда е по- слабо, отколкото през зимата и обикновено пием по- малко течности. Затова чаят, супите и бульоните са много важни.

Витамините пък ни предпазват от бактериите и вирусите. Затова трябва да приемаме повече пресни зеленчуци. Също цитруси, които са богати на витамин С – портокали, мандарини, киви, лимони, грейпфрут. Тези плодове са много важни за добрия метаболизъм и помагат за отслабването.

В студеното време алкохолът трябва да се ограничава. Освен че е много калоричен и лесно се напълнява от него, стеснява кръвоносните съдове и усещаме повече студа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване