Ето защо куркумата е толкова полезна:

kurkuma-1

Куркумата дължи наименованието си на веществата куркуминоиди, сред които най- значимото е курукминът. То е основната активна съставка в куркумата. Мощен антиоксидант е и има противовъзпалителен ефект.

1. Куркумата притежава биоактивни вещества с мощно лечебно действие, а куркуминът е основното от тях. Има силен антиоксидантен ефект. Куркуминът е разтворима мазнина, така че е удачно да се консумира с мазна храна.

2. Куркуминът е натурално средство срещу подуване и възпаление. Помага на тялото да се бори с вредните външни агенти – патогенни бактерии.

kurkuma-2

3. Куркумата увеличава значително антиоксидантните свойства на тялото. Смята че, че именно оксидативният ефект е в основата на стареенето и на много болести. Свободните радикали реагират със важни органични вещества като мастни киселини, протеини или ДНК. Значението на антиоксидантите е, че предпазват тялото от действието на свободните радикали. Куркуминът не само е мощен антиоксидант. Той увеличава действието на антиоксидантните ензими в тялото.

4. Куркуминът подобрява работата на мозъка и намалява риска от заболявания, тъй като бори дегенеративните процеси в него.

5. Намалява риска от сърдечно- съдовите заболявания.

6. Изследва се усилено и ролята на куркумата в предпазването и битката с рака. Нови изследвания показват, че куркуминът намалява растежа на туморните клетки.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване