7 важни лечебни свойства на куркумата

kuri

Куркумата е древна индийска подправка, която се използва много и в кулинарията, и в природната медицина. Характеризира се с оранжев цвят, специфичен аромат и вкус. От едно и също растително семейство е с джинджифила.

Много хора наричат куркумата „царицата на подправките“. Според публикации в Journal of American chemical society, куркумата има противовъзпалителни, антиоксидантни и антикарцерогенни свойства. Богата е на витамини, минерали, диетична фибра и други полезни за тялото ни свойства.

Ето 7 от основните й свойства:

1 Предпазва черния дроб

Много от основните активни вещества в куркумата стимулират дезинтоксикацията на черния дроб. Това е органът, който пречиства тялото от токсините чрез производството на ензими, полезни за храносмилателния процес.

Активни вещества като куркумина, кафеинова киселина и борнеол увеличават ензимното действие, за да помогнат за лесното разграждане на шлаките. От друга страна, подсилват и подобряват кръвообращението, улесняват работата на черния дроб във функцията да пречиства.

2 Подсилва имунната система

Антибактериалните и антивирусните свойства на куркумата помагат на имунната система, за да се справят с патогените. Заради съдържанието на веществото липополизахарид, увеличава действието на антителата срещу външните агенти, които атакуват организма. Заради свойствата си, включването на куркумата в храненето ни, намалява риска от грип, настинки и други респираторни болести.

kurkuma

3 Подпомага храносмилането

Куркуминът, една от най- важните активни съставки на куркумата, стимулира производството на жлъчен сок, което е много важно за доброто храносмилане. Помага при колит, синдром на раздразненото черво и паразити. Облекчава хроничния гастрит, газовете.

Пациенти със заболяване на жлъчката обаче, НЕ трябва да приемат куркума, тъй като може да влоши състоянието им.

4 Антикарцерогенна е

Коренът на куркумата съдържа 10 активни съставки, които действат срещу раковите клетки, които образуват тумори. Според проведени научни изследвания, може да спира развитието на ракови клетки, които причиняват: рак на гърдата, рак на дебелото черво, рак на кожата, рак на простатата, и др.

В малки количества намалява негативния ефект от лекарствата, които пациентите с тези заболявания приемат.

5 Облекчава артрита

От много време хората с ревматоиден артрит и остеоартрит прибягват до алтернативни средства, за да намалят болката и възпалението. Мощното антивъзпалително и аналгетично действие на куркумата помагат за успокояването на симптомите при тези заболявания.

6 Контролира холестерола

Куркумата е много полезна за сърдечно- съдовата система. Свойствата й помагат за елиминирането на по- големите количества холестерол.

7 Помага при лечението на диабет

Пациентите с диабет тип 2 могат да се възползват от полезните свойства на подправката. Веществата, които съдържа, оптимизират функцията на инсулина в кръвта, ключов фактор за намаляване на глюкозата.

Но трябва да се консултирате с лекар преди да започнете да я приемате, тъй като в комбинация с някои лекарства може да причини хипогликемия.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване