10 причини да консумираме ленено семе всеки ден

leneno-seme

Лененото семе има широко приложение в медицината и козметиката. Богато е на антиоксиданти, омега- 3 мазнини и други вещества, които подобряват здравето.

Лененото семе често се включва и в диетите за отслабване. Но качествата му са много повече. Ето 10 причини, за да консумираме ежедневно ленено семе:

1 Помага за отслабването. Растителните фибри в лененото семе са много полезни за здравословното отслабване. Това вещество подобрява храносмилането и увеличава чувството на ситост.

2 Контролира холестерола. Значителното количество фибри не позволява на холестерола да се окислява в артериите, като улеснява естественото му елиминиране.

3 Помага срещу възпалителни заболявания. Много хронични заболявания се дължат на неконтролируемо възпаление в тялото. Семената съдържат веществото, известно като линолова киселина, което има силно антивъзпалително действие. Ежедневният прием на ленено семе е ключът към превенцията и третирането на: гастрит, колит, артрит, остеоартрит, тендинит.

4 Антикарцерогенно е. В лененото семе са открити 27 антикарцерогенни вещества. Едно от тях, лигнинът, има много по- силен антиоксидантен ефект от витамин Е.

leneno-seme-1

5 Подобрява хормоналния контрол. Лененото семе е една от най- подходящите храни за жени в менопаузата или с хормонални проблеми, тъй като съдържа фитоестрогени, които балансират хормоните. Консумацията му подобрява фертилитета и помага за контрола на физическите признаци на нисък естроген.

6 Подобрява храносмилането. Растителните фибри, разтворими и неразтворими, са полезни при проблеми като стомашни киселини, гастрит и запек. Предпазва от образуване на язви. Има и леко разхлабително действие.

7 Увеличава енергията. Въпреки че не съдържа много калории, лененото семе е важен енергиен източник, който подобрява физическата и психическата издръжливост.

8 Подобрява кардиоваскуларното здраве. Съдържанието на омега- 3 и антиоксиданти предпазват от образуване на тромби и втвърдяване на артериите.

9 Предпазва от преждевременно остаряване. Витамините с антиоксидантен ефект забавят процеса на остаряване. Сред тях са: витамини В, витамин С и витамин Е.

10 Помага срещу задържане на течности. Значителното съдържание на минерали и фибри, стимулира действието на бъбреците. Има диуретично действие, което помага за изхвърлянето на излишните течности.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване