Колко протеин да вземам след тренировка?

Може би е излишно да споменаваме, че след тренировка тялото е особено чувствително, нуждае се от достатъчно протеин за максимизиране мускулния растеж и загубата на мазнини. Това е причината, поради която наред с дрънченето на щангите, в залата за фитнес ще чуете и звука от разклащане на течност – момчетата просто си правят редовния зареждащ шейк.

протеин след тренировка

Необходим ли е наистина протеинът?

Няма никакво съмнение, че по отношение изграждане на мускулите, белтъчините и аминокиселините са най – необходимите вещества. Те са необходими за мускулния синтез, но тук застъпва на дневно четене въпросът от какво количество се нуждаем? Дали повече е по – добре или обратното?

Повече протеин не винаги означава по – добро постижение или възстановяване. За средностатистическият бодибилдер е необходим точно толкова, колкото ще отиде за изграждане на тъканите. Всеки недостиг или излишък би могъл да доведе до нежелани ефекти, като бавно развитие или трупане на излишна маса. Правилото е да се употребява малко по – малко от 1 грам протеин на килограм телесно тегло в рамките на деня. Ако консумирате повече няма да постигнете нищо, защото тялото просто не може да го оползотвори по направление.

Що се касае до времето на прием, най – благоприятно е между 45 минути и 1 час след тренировка. Този момент експертите наричат „анаболен прозорец” и в него мускулите се нуждаят от най – голяма подкрепа.

„Основната цел на храненето след тренировка е да достави незабавно на тялото източник на гориво или енергия, за да го предпази от чупене на мускулната тъкан. Поради това след края на заниманията е удачно да се приемат бързи въглехидрати в комбинация с протеин”, казва Антоно Мияки от Л. А.

Въглехидратите са необходими, защото ще помогнат да се пощади мускулната маса като източник на енергия. Протеинът пък ще задейства мускулният ремонт и ще насърчи растежа. Но все пак не се притеснявайте толкова много, ако не можете да се нахраните веднага след тренировка.

Анаболният прозорец наистина е голямо удобство и може да ускори резултатите, но не той е определящият. Най – важно от всичко е вашата диета да е правилна като цяло, защото изграждането на мускулите не се прави само с това, което ядете веднага след тренировка.

Съсредоточете се върху цялостната си база, което включва храна и тренировка. По отношение на диетата – трябва да е балансирана, включваща достатъчно калории и протеини, равно разпределени през целия ден. За да извлечете максимума, консумирайте свежи храни. Протеиново – въглехидратния шейк след фитнес също е силно препоръчителен.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване