5 храни за по- добро храносмилане по празниците

koleda-kilogrami-1

През целия месец декември постоянно има празници, банкети, събирания и пр. Върхът на преяждането обаче са Коледните празници, следвани от Нова година. И докато ни със задоволство опитваме от една или друга вкусна гозба, стомахът ни започва да страда.

Ето 5 полезни за храносмилането ни храни, с които да облекчим стомаха си:

1 Домашен бульон. Подобрява храносмилането и функциите на червата. Но не купувайте бульон на прах или на кубчета, а си направете истински домашен бульон от месо и свежи зеленчуци, приготвен на бавен огън.

2 Храни пробиотици. Когато говорим за подобряване на храносмилането, храните пробиотици са изклучително полезни. Пробиотиците са бактерии, които покриват храносмилателния тракт и подобряват способностите на тялото да усвоява хранителните вещества и да бори инфекциите. Ето някои от най- добрите пробиотици: кисело зеле, кимчи, кефир, мисо, гъбата комбуча, кисело мляко.

kiselo-zele

3 Кълнове. Покълнали семена от чия, лен, богати на фибри, са много важни за доброто храносмилане. Заради високото съдържание на фибри, поддържат чревната проводимост, като усвояват по- добре витамините и минералите.

4 Фасул. Съдържа много фибри, които подобряват храносмилането и чревната проводимост. И въпреки че вероятно ви притеснява въпросът с газовете, според учените това зависи от навика: колкото повече фасул ядете, толкова по- малко газове ще имате. Ако все пак не искате да рискувате, заместете с други бобови култури, като леща, нахут или грах.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване