3- те най- популярни диети през 2015

dieta-hormoni

Още в първите месеци на новата година решаваме да започнем да отслабваме. Всеки има чувството, че е напълнял по време на Коледните празници или поне, че не се е хранил здравословно.

Така се появява проблемът: коя диета за отслабване да изберем? Вестник „Гардиън“ подреди кои са най- странните диети, които ще са на мода през 2015.

1. Диета без захар

Тъй като последните изследвания по света сочат силната вреда от прекомерната консумация на захар, се появиха радикални диети, които напълно изключват консумацията й. Книгата 5 weeks to sugar-free вече е бестселър във Великобритания. В нея се описва как да елиминираме допълнителната захар от храненето си, включително рафинираните въглехидрати (бял хляб и паста). Също и заместването на храните с висок гликемичен индекс от други, които са с нисък.

Истината: Дневно не трябва да приемаме повече от 5 ч.л. захар на ден или 25 грама, според доклад на СЗО. Ограничаването на захарта е винаги полезно, така че тази диета не е лоша идея. Някои диети без захар обаче стигат до крайности, като забравят дори консумацията на плодове.

kartof

2. Диетата с картофи

Въпреки че този режим се приема като иновативен, се смята, че поетът Лорд Байрон следвал подобен и отслабнал с 30 кг за 5 години. Има различни видове на тази диета, но най- общо става въпрос за нискокалорична диета (около 1000 калории на ден), които ни поддържат сити заради картофите, които се съчетават с протеини и други зеленчуци за вечеря.

Истината: Диетата с картофи изключва някои от правилата на здравословното хранене. Първо, не е достатъчно разнообразна. Въпреки че картофите са източник на нишесте, само то не е достатъчно, за да ни осигури всички необходими вещества. Диетата не е достатъчно гъвкава и може да ви стане скучна след една седмица. За да е функционална една диета, трябва да може да се поддържа дълго време. Бързото отслабване най- често води до йо- йо ефект.

3. Кетогенна диета

Тази диета е позната още от 1921 г., но д- р Аткинс я използва като основа на своята популярна диета. Кетогенната диета става отново известна, след като Ким Кардашиян заявява, че отслабнала с нея след раждането.

Диетата се изразява с по- висока консумация на протеини и мазнини и в ограничаването на въглехидрати и захари. Целта е да се предизвика процеса кетоза.

Истината: Прекаляването с въглехидрати не е препоръчително за добрата фигура. Но не трябва да изключваме категорично мазнините. Този тип диети са трудни за поддържане за повече време, а и не е препоръчително да се прави.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване