Колко пъти на ден да ядем, за да отслабнем?

hrani-koja

Има много противоречива информация по отношение на това колко пъти на ден трябва да се храним.

Много експерти по хранене казват, че закуската помага да отслабваме и да топим мазнини. Съветват да се правят по пет, дори по шест хранения на ден, защото така метаболизмът се поддържа бърз. Но дали това е така?

Да закусваме или да не закусваме?

Закуската е необходимост, преди всичко. Зареждаме се с енергия, така че метаболизмът ни да работи през целия ден. Много изследвания показват, че хората, които пропускат закуската, са по- склонни към напълняване.

Но тези данни не гарантират, че закуската води до отслабване, а само че намалява риска от затлъстяване. Това вероятно е свързано с факта, че хората, които не закусват, като цяло нямат много здравословни навици на хранене.

Според други специалисти обаче, е добре да закусваме само тогава, когато наистина сме гладни сутрин.

Наистина ли по- честото хранене ускорява метаболизма?

Това е доста често срещан и устойчив мит. Вярно е, че храносмилането повишава леко метаболизма. Но общото количество храни, които се консумират през деня, определя общото количество енергия, която се изразходва по време на храносмилане.

Ако приемате 800 калории на ден при три хранения, ефектът ще е същия като от шест хранения на ден, които се равняват на 400 калории.

Много изследвания показват, че няма разлика в метаболизма на хора, които се хранят повече пъти с по- малко количество храна и тези, които ядат по- малко пъти, но в по- голямо количество.

dieta-hranite

По- честото хранене балансира нивата на кръвната захар и намалява апетита?

Обикновено си мислим, че по- обилното хранене води до бързи върхове и спадове на кръвната захар, докато по- честото хранене, но на малки порции, стабилизира нивата през деня. Това обаче не е медицински доказано.

Няколко изследвания показват, че хората, които по- рядко се хранят обилно, имат по- малки нива на глюкозата от останалите.

Може би имат по- големи пикове на захарта, но общите нива са много по- малки. Това е особено важно за хората, които имат такъв навик, защото повишената кръвна захар може да причини различни заболявания.

По малкият брой пъти, в които приемаме храна, подобрява чувството за ситост и намалява глада в сравнение по- големия брой хранения.

Прескачането на хранения може да е полезно

Изследвания на гладуването за кратки срокове посочват, че метаболизмът всъщност се ускорява в началото на процеса, а след два- три дни започва да се забавя. Проучвания показват, че гладуването може да е полезно от време на време, като подобрява чувствителността ни към инсулина.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване