7 вида вредни храни, от които се напълнява и се разболяваме

otslabvane-motivatsiya

Вредните хранителни навици причиняват редица здравословни проблеми, сред които и наднормено тегло. Ето кои групи храни трябва да избягвате:

1 Добавена захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза

Не е изненада, че захарта оглавява списъка на вредните храни. През последните години стана ясно, че е особено вредна за здравето, защото съдържа само и единствено много калории. Не съдържа никакви полезни вещества. Но това е само върхът на айсберга. Захарта причинява болести, които убиват милиони хора годишно, като затлъстяване, диабет, сърдечно- съдови проблеми и дори рак.

Ново изследване показа как на практика се напълнява от захарта. Калориите във фруктозата (50% от захарта е фруктоза) не засищат. А причината да не можем да се откажем от нея е, че води до пристрастяване.

Освен че трябва да избягваме захарните изделия, трябва да избягваме купешките плодови сокове и подсладените напитки със захар. Четете внимателно етикетите на продуктите.

2 Зърнени култури, съдържащи глутен

Дори хората, които нямат непоносимост към глутен, не реагират добре от него. Това важи и за пълнозърнестото жито, което оказва се, никак не е здравословно. Може много да увеличи вредния холестерол. Има и висок гликемичен индекс, което означава, че бързо се превръща на захар в тялото.

Чувствителността към глутена всъщност е доста разпространена. Глутенът е вреден за храносмилането, дори при хора, които нямат непоносимост към него. Ако искате да отслабнете или имате метаболитни проблеми, трябва да избягвате зърнените култури. Хората, които обаче правят упражнения и нямат нужда да свалят килограми, могат спокойно да консумират култури като ориз и овес.

maslo-kosa

3 Транс мазнини

Транс мазнините са химически модифицирани с газ хидроген и високо налягане. Потресаващо е, че храни, съдържащи тези мазнини, масово се съдържат в продукти, консумирани от нас, хората. Те повишават нивата на лошия холестерол и понижават нивата на полезния. Избягвайте на всяка цена този вид мазнини.

4 Растително олио и от семена

Свикнали сме да чуваме, че са много здравословни, но изобщо не е така. Всъщност, те съдържат голямо количество омега- 6 мазнини. Доказано е, че ако приемаме повече от тях и малко омега- 3, е вредно за здравето. По- разумното е да приемаме повече омега- 3 мазнини.

5 Изкуствени подсладители

Доказано е, че могат причиняват преждевременно раждане и различни заболявания като метаболитен синдром, затлъстяване и диабет тип 2. Ако искате да подслаждате храната и напитките си, най- препоръчителният вариант е стевията.

6 Всяко нещо с етикет „диетично“ или „нискомаслено“

Много често храни с такива етикети, всъщност съдържат високо количество захар. Хранителната индустрия използва този маркетингов трик, за да реализира повече печалби, но ако прочетете етикета ще установите истината.

7 Силно рафинирани храни

Те не съдържат никакви полезни вещества, но за сметка на това съдържат много изкуствени оцветители и подсладители, както и вредни мазнини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване