Как възрастта променя метаболизма и ни кара да напълняваме

С течение на годините тялото ни е подложено на хормонални промени, чиято цел е организмът да пести енергия. Метаболизмът ни се нагажда къч измененията и започва да трупа мазнини, което означава, че трябва да променим някои от навиците си.

Защо с годините ни става по- трудно да отслабваме? Нека разгледаме причините:

Повече години= повече килограми?
Тялото постоянно еволюира и се променя с годините. Мускулите, костите и метаболизмът непрестанно се изменят. Организмът на едно 10- годишно дете, не функционира по същия начин, както при 25, 40 или 65- годишния човек. Телесното тегло се променя, започват да се трупат мазнини по места, където преди е нямало, и се топят по- бавно.

Енергийният разход на тялото също се променя. Колкото по- млади сме, толкова повече енергия хабим, но с течения на времето, тя намалява. Вероятно, защото я използваме по- добре. Ето 2- те причини, поради които намалява нуждата от енергия на тялото:

1. Променя се телесната структура
С възрастта губим мускули и трупаме мазнини.
При мъжът между 20 и 30 години мазнините са 18%- 21% от общото тегло. Между 41 и 50 години – 23%- 25%, а над 60 години – повече от 26%.
При жените е същото: 22% – 24% мазнини при жените между 20 и 30 години. 27% – 30% между 41 и 50 години, над 30% при жените над 60 години.
Мазнините се трупат по естествен начин, като в същото време мускулите намаляват, а те използват най- много енергия.

napalniavane-godini-3
2. Променят се хормоните
Това не важи само за жените в менопауза, а и за възрастните мъже. Хормоните са силно свързани с теглото ни, защото ни карат да ядем повече или по- малко. С напредването на възрастта, хормоните работят така, че да пестят енергията на тялото, тъй като нямаме същата жизненост, като по- рано. Мазнините се трупат най- вече в областта на корема – и при мъжете, и при жените. По този начин тялото се подготвя за спада във физическата активност.

След 30 се напълнява по- лесно
Това не означава, че трябва да му отпуснем края и да се тъпчем с извинението, че така или иначе ще напълнеем. С напредването на възрастта ще забелязваме, че талията ни е по- широка, коремът се отпуска и не можем да влизаме в някои дрехи.
Но трупането на годинки означава, че трябва да се борим повече срещу наднорменото тегло и затлъстяването. Неправилното хранене, стресът, генетичните фактори и заседналият начин на живот влияят върху трупането на килограмите. А също така приемът на някои лекарства.
След 30- годишна възраст естрогенът, прогестеронът и андрогенът не работят по същия начин. И тъй като са пряко свързани с теглото ни, е нормално да видим промени в бедрата, корема и ханша.

napalniavane-godini

Калории според възрастта
Както казахме, с възрастта се променя и нуждата от енергия на тялото.
Например, жена на 31 години, която тежи 60 кг, трябва да консумира 2000 калории. На 45 години обаче, същата жена вече се нуждае от 1850 калории. А ако продължава да консумира по 2000 калории, което означава със 150 повече всеки ден, само за 6 месеца ще качи 4 кг.

Напълняването не е единствената промяна с възрастта
Трябва да имаме предвид, че ще започнат да се появяват и различни здравословни проблеми.
Затова, трябва с годините да променяме и навиците си, като се стараем да ги правим по- здравословни. Някои от най- важните неща са: запазване на физическа активност, спиране на цигарите, ограничаване на алкохола, достатъчно сън, намаляване на мазната и солена храна, ограничаване на захарта.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Здраве

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване