Ето кои храни ни помагат да регулираме апетита и да отслабваме:

otslabvane-donat

Хормоналният баланс е от изключително значение за състоянието на метаболизма и за способността на тялото да изгаря излишните мазнините.

Има хормони, които влияят пряко върху теглото. Един от най- важните е лептинът. Той се отделя, когато вече сме сити и дава сигнал да спрем да ядем. Ако по някаква причина това не се случи, или имаме намалена чувствителност към него, продължаваме с храната, докато не преядем. А това означава, че сме приели много излишни калории.

Лептинът представлява протеин, съдържащ от 167 аминокиселини. Влияе директно върху хипоталамуса, като така регулира апетита ни.

Нарушенията, свързани с лептина, водят до ударно покачване на теглото. Доказано е, че хората с голямо наднормено тегло, имат резистентност към него, която много прилича на инсулиновата резистентност.

otslabvane-27

Има храни, които могат да помогнат при проблеми с производството или чувствителността към този хормон. Ето кои са те:

1. Риба. Подобрява чувствителността на организма към лептина. Рибата е ценен източник на омега- 3 мазнини, на витамини и минерали, които помагат да контролираме хормона. Затова се препоръчва да присъства редовно в седмичното ни меню.

2. Храни, богати на протеини. Също помагат на организма да усеща по- добре въздействието на лептина, за да получи мозъка сигнал, че вече сме сити.

3. Зеленолистни зеленчуци. Богати са на важни витамини и минерали. За по- добра чувствителност към лептина, най- подходящите представители на групата са броколи, зеле и спанак.

4. Храни, богати на цинк. При недостиг на минерала в тялото, най- често резултатът е проблеми с теглото. За да сме сигурни, че получаваме достатъчно цинк от храната си. Най- много се съдържа в храни като: агнешко, телешко, черен дроб, бадеми, сусам, тиквени семки, слънчоглед, бобови култури.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване