6 грешки, които от сутринта забавят метаболизма

otslabvane-metabolizam-4

Метаболизмът представлява група от химически процеси, чиято функция е да превърне хранителните вещества в енергия за тялото.

Има отношение също към регулирането на кръвната захар, контрола на телесното тегло и сърдечно- съдовото здраве. При всеки човек протича по различен начин, в зависимост от пола, възрастта, навиците и здравето.

Когато се забави, повишава риска от наднормено тегло и метаболитни заболявания.

Повечето от нас не предполагат, че някои навици влияят директно върху метаболизма и колкото и да се стараем, не успяваме да отслабнем, нито да подобрим здравето си.

Тъй като сутринта е най- важният момент от деня, в който можем да въздействаме върху метаболизма, ето кои грешки трябва да избягваме, за да не го забавяме:

1. Прекалено рано ставане
Ранното ставане има някои ползи, като например, да имаме достатъчно време да закусим или да правим упражнения. Но ако пречи на качеството на съня, може да доведе до някои проблеми:
– Ако спим по- малко от 7 часа, се увеличава производството на хормона на глада, също и стресът, който влияе върху трупането на килограми.
– Затова, трябва да се наспиваме достатъчно, като отделяме 7-8 часа, без прекъсвания.

otslabvane-metabolizam-1

2. Липса на хидратация
Хидратацията още в първите минути на сутринта е един от полезните навици, които подобряват работата на метаболизма през целия ден. Тъй като организмът изпълнява определени функции, докато е в почивка, на сутринта може да сме дехидратирани. Затова, когато се събудим, е препоръчително да изпием чаша вода. А може да й добавим и изцеден лимонов сок.

3. Неправилна закуска или пропускането й
Закуската е един от най- важните фактори за добър метаболизъм. Някои хора си мислят, че като я пропуснат, ще си спестят калории. Но това съвсем не е така. Добре е закуската ни да включва: протеини, сложни въглехидрати, фибри, антиоксиданти, витамини, минерали, мастни киселини.

4. Късна закуска
Освен че е трябва да закусим, има значение и по кое време ще го направим. За да избегнем свръхпроизводството на хормони на глада, се препоръчва да ядем в рамките на един час, след като сме се събудили. Ако го направим по- късно от този срок, намалява способността на тялото да изгаря калориите и да превръща мазнините и захарта в енергия.

5. Неподходящо кафе
Кафето може да бъде много подходящо средство за ускоряване на метаболизма от сутринта, стига да отговаря на определени условия. В противен случай, може да доведе до забавянето му.
Не се препоръчва да му се добавя захар и сметана. Най- добре е да се пие чисто. Ако е силно, може да се разреди с малко вода.

6. Лошо настроение на път за работа
Липсата на време, натовареният трафик и недоспиването ни вбесяват, още преди да сме пристигнали на работното си място. Нивата на кортизола се повишават и създават състояние на стрес. Повечето хора не предполагат, но стресът нарушава метаболизма и в дългосрочен план може да доведе до напълняване.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване