Емоционален глад – когато изяждаме чувствата си

Когато си доволна, ядеш пица или печено. Когато ти е скучно, ядеш пържени картофки, сирене и салам. Когато си тъжна, задължително ти трябва шоколад. И при вас ли е така? Ето съвети от специалист, който ще ви помогне!

emocionalen-glad

Понякога храната задоволява нашите емоции и чувства. Когато това се случва, без да е било необходимо, се стига до напълняване. Или, може би, е причината, заради която не можете да отслабнете. При всички положения, емоционалното хранене води до качване на килограми. Затова е важно да съзнавате кога ядете и защо го правите.

Изследване на Университета в Тексас показва кои са различията между емоционалния и физическия глад:
– Емоционалния глад идва внезапно; физическият глад се случва постепенно.
– Когато ядете, за да задоволите определено чувство, няма значение дали стомахът ви е пълен или празен, само трябва да ядете. Избирате специфична храна, защото никоя друга няма да ви задоволи. Когато ядете, защото физически сте гладни, имате повече варианти.
– Емоционалният глад веднага трябва да се утоли с определена храна. При физическия глад можете да изчакате.
– Дори когато сте сити, може да ядете още, защото задоволявате някакво чувство. Ако е заради физически глад, спирате да ядете, когато се заситите.
– Емоционалният глад е съчетан с чувство за вина, а физическият – не.

Трябва да се научим как да се храним. Първото условие е на сме наистина гладни, а не да имаме апетит. Въпреки че изглежда лесно, това е един от най- трудно изпълнимите съвети в диететиката.

ЕТО СЪВЕТИТЕ НА СПЕЦИАЛИСТ В ТАКИВА СЛУЧАИ:

– Ако се каните да ядете, но осъзнаете, че не сте наистина гладни, а искате да задоволите някакво чувство, изчакайте поне един час и вижте дали емоцията няма да се промени. Какво да правите през този час? Някакво аеробно упражнение – разходка, тичане, каране на колело, фитнес и пр.
– Физическата дейност е много важна за контролирането на този тип фалшив глад, който ви пречи да отслабнете.

Как да спрем емоционалния глад. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване