6 съвета как да избягваме напълняването по Коледа

Обикновено по Коледа се качват по няколко килограма, които после се чудим как да свалим. Покрай празника ядем по- калорични храни, пием повече алкохол и всичко това съчетано с почти пълно отсъствие на физическа активност.

За да се предпазим от нежелано напълняване по празниците, е добре предварително да имаме предвид няколко съвета. Ето кои са те:

1. Планирайте храненията:
В дните преди Коледа се хранете нормално, избягвайте преяждането и тежките храни. За празничните дни, планирайте предварително менюто. Има много коледни рецепти, които нито са мазни, нито много калорични. Избягвайте пърженото, панираното и захарта. Наблегнете на плодовете, зеленчуците и бялото месо.
Ето няколко предложения:
– Зеленчукови салати, но избягвайте такива като „Снежанка“, руска салата и изобщо такива, които съдържат майонеза подобни мазнини и сосове. Овкусявайте със зехтин, оцет или лимонов сок, сол. Туршиите също са добър вариант.
– Задушени зеленчуци
– Пилешко или пуешко на скара или фурна
– Плодови десерти
Комбинирайте разумно храните, за да не претоварвате храносмилателния тракт.
2. Хранете се умерено, без да изпитвате угризения
Не позволявайте да загубите контрол върху храненето, само защото е Коледа. Но пък и не е нужно да се лишавате от нещо любимо, което ядете само по това време на годината. Просто трябва да се стараете да бъдете умерени в приема на храна. Добре е да си сипвате малки порции и да избягвате допълнителното, защото така лесно ще изпуснете юздите.


3. Не пропускайте основните хранения
В празничните дни повечето хора си мислят, че ако изчакат само обяда или вечерята, ще си спестят калории. Но това е грешка. Ако гладувате цял ден, за да дочакате вечерята, това означава, че ще преядете по пръсване. Спазвайте правилото за трите основни хранения. Просто другите две могат да са съвсем лекички, като наблегнете на плодове, зеленчуци, кисело мляко и пр.
4. Здравословна напитка
Ако внимавате с храната, не позволявайте напитките да съсипят усилията ви. Газираното и алкохолът са много калорични и напълно достатъчни, за да напълнеете с няколко килограма само от тях.
През деня се старайте да пиете вода – 6- 8 чаши на ден. По този начин ще помогнете на тялото да се изчиства от токсините. По време на вечеря можете да изпиете чаша червено вино. В умерени количества, то е дори полезно. Приготвяйте соковете у дома с блендера вместо да купувате от магазина.
5. Движете се
Ако се замислете, на коледните празниците имате много възможности за движение, вместо да лежите цял ден на дивана. Може да излезете извън или във града за разходка след природата, ако времето е подходящо. Можете да направите тренировка в домашни условия и пр.
6. Слушайте тялото си
Ядете защото сте гладни или от лакомия? Тялото винаги изпраща сигнали от колко енергия се нуждае. Така че, хранете се бавно и изчакайте да усетите засищане, вместо да нагъвате безконтролно. Пак можете да опитате от всичко, но като си взимате по- малки количества.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване