Кога можем да ядем преди сън?

yadene-prez-noshta

Идеалният вариант е да не ядете нищо през трите часа, докато дойде време да си легнете. Но в реалния живот идеалните варианти никога не се случват.

Когато вечерта стомахът ни застърже от глад, не винаги чаша чай е достатъчна. Понякога мозъкът ни се нуждае от нещо, което да дъвчем и грабваме първото нещо, което ни попадне- пакетче чипс например.

Когато сме изморени след дългия работен ден, обикновено несъзнателно се насочваме към най- калоричната храна. Когато огладнеем в трите часа до лягане, трябва задължително да избягваме такава храна, тъй като влошава храносмилането, разстройва съня.

yadene-predi-san

Не всички експерти по хранене обаче смятат, че е лоша идея да се яде преди сън. Според някои, 150 калории от протеини 30 минути преди лягане помага за развиването на мускулите, контролира апетита на сутринта, стимулира метаболизма и помага да се възстановим от тежката тренировка във фитнеса.

Но тези протеини трябва да са с висока биологична стойност – месо, риба, яйца, прясно или кисело мляко, сирене.

Изследване на Университета във Флорида обаче показва, че тази тактика не е полезна за хора със заседнал начин на живот. Когато приемат по 150 калории протеини преди сън, предизвикват скок на инсулина и кръвната захар, което с времето може да доведе до затлъстяване и диабет.

При хора, които обаче тренират поне 3 пъти седмично, не се забелязват такива пикове на инсулина, защото изразходват много калории. Хората, които не водят заседнал начин на живот, могат да ядат протеини преди сън, тъй като при тях ускоряват мускулния метаболизъм.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване