5 храни, от които се напълнява – и то с много!

napalniavane-1

Независимо дали водим заседнал начин на живот или сме доста активни, има храни, с които трябва винаги да внимаваме, особено ако искаме да отслабнем.

Ето кои са тези храни, които винаги водят до напълняване, ако прекаляваме с консумацията им:

1. Рафинирана захар
Преди да купим каквото и да е в кутия, пакет или бутилка, трябва внимателно да прочетем етикета. Ако сред първите три съставки има захар, го оставяме. Захарта попада почти моментално в кръвта. Панкреасът отговаря мигновено чрез секреция на големи количества инсулин. Той превръща захарта в мазнини.
Лошото е, че захарта често се представя под друго има на етикетите: кафява захар, царевичен сироп, фруктоза, изкуствени овкусители и пр.
Захарта в плодовете обаче е по- различна. Тя се усвоява много по- бавно и не се отразява на тялото по същия начин, като рафинирата захар. Добре е да се избират плодове с нисък гликемичен индекс.
2. Бяло брашно
От него се приготвят всички тестени изделия: хляб, бисквити, сладкиши и пр. Бялото брашно, също като захарта, бързо се усвоява от тялото. Инсулинът отговаря по същи начин, както и на захарта, което води до напълняване. Препоръчително е да се замества от варианти с по- нисък гликемичен индекс.

otslabvane-donat
3. Бели картофи
Ако картофът е много бял отвътре, по- добре да не се яде. Картофите имат супер висок гликемичен индекс, т.е., бързо се превръщат в захар и рязко повишават инсулина. Препоръчват се бататите, тъй като са богати на витамини и минерали и на въглехидрати с бавно усвояване.
4. Всичко пържено
Най- често или са панирани с брашно, или са картофи. И двете бързо се превръщат на захар в организма, което кара панкреаса да отделя инсулин, като по този начин тялото ни се превръща в машина за трупане на мазнини. Мазнината след пържене е много вредна и калорична. Препоръчва се вместо да пържим, да печем.
5. Бял ориз
Също като бялото брашно, белият ориз е рафиниран продукт, който бързо се превръща в захар. По- добре е да го заместваме в пълнозърнест ориз.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване