Основите на здравословното хранене са въпрос не на тайно знание, а на дисциплина!

file18750Основите на здравословното хранене заслужават да ги знаят всички. „Ако те е грижа за храносмилането, не чети съветски вестници преди вечеря!“ ,  казваше един известен герой на Булгаков. И той е абсолютно прав!

По време на вечеря и още повече – на обяд, когато ядете – мислете само за храната или други приятни неща. Този и другите подобни принципи са в основата на здравословното хранене и диетите.

В основата на здравословното хранене е изборът на правилните храни

Основите на здравословното хранене и диета сацяла наука. Особено внимание следва да се обърне на избора на продукти. На някои трябва да се обърне внимание, а другият трябва да бъдат игнорирани напълно. Например, не е желателно да се ядат месни и рибни консерви, колбаси и пушени меса, повечето газирани напитки също са нежелани. Защото, за да издържат по-дълго по рафтовете на супермаркета, са им добавяни консерванти, влияещи лошо на тялото. Вместо колбаси най-добре да се купуваме прясно месо, вместо консерви риба – охладена риба. Важно е да се включат в ежедневната ни диета плодовете, зеленчуците и зърнените храни. Също така, полезни за организма са култивираните млечни продукти и зърнените култури. Те са в основата на доброто хранене на нашите баби и дядовци.

Съчетанието на храни и продукти – крайъгълен камък на здравословното хранене

Един от основните принципи на правилното хранене е да се знае кои продукти се комбинират помежду си и кои – не. За правилното усвояване на някои храни е важна последователността, в която ги слагаме на масата. А някои дори е по-добре да се ядат самостоятелно. Например, първо да започнете с храни, направени от продукти, които изискват много време за храносмилане.

Логично е да се предположи, че след това не трябва да използвате тези, които се усвояват много бързо. Те просто няма да бъдат асимилирани от организма, защото стомаха вече е заключен от първата порция. Ако ядете ябълка на гладно, тя ще се усвои и ще премине от стомаха към червата за не повече от двадесет минути. Същата ябълка, изядена след тежка храна, като десерт, ще остане в стомаха през същите двадесет минути.

lesna-dieta

Също така е важно да се помни, че протеиновите храни и храните, съдържащи нишесте, по-добре е да се използват отделно. Като храносмилане изискват различни условия, а именно – различен състав на стомашния сок. Простата каша се усвоява и смила  от стомаха много бързо. Същата каша, но приготвена с месо, ще бъде обработвана за дълго време и това ще струва на тялото много повече усилия.

Основите на здравословното хранене и диета не са въпрос на тайно знание, а на дисциплина. Много трудно е да се насилите да правите упражнения сутрин, но още по-трудно е да се ограничавате в храната и да се храните в съответствие с определени правила. Но повярвайте – вашите усилия няма да бъдат напразни.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване