Великите пости: без молитва – просто диета

koledni-posti-i-otslabvaneВеликия пост e най-тежката и дълъг пост на годината. Той се пази общо 7 седмици. През това време, ние трябва да се откажем от яйцата, месото, млечните продукти и да ги замени с растителна храна. Каква е целта на поста и как да правилно да се практикува, ще ни разкажат експертите.

Великите пости: без молитва – просто диета

Великият пост включва въздържание от храна и развлечения. Първата и последната седмица на Великия пост са най-строгите. Според църковните правила в Чисти понеделник (първия понеделник на поста)  и на Разпети петък ( последния петък на Великия пост ) нищо не трябва да се яде. На другия ден ще трябва да се откажем от яйца, месо и млечни продукти. Растителните масла (олио, зехтин) са разрешени в събота, неделя и на големите православни празници.

На Благовещение и Цветница се разрешава риба, а в събота на Лазар – хайвер. Между другото, други морски храни също може да консумират по време на Великия пост.

По време на тази своеобразна диета не може да се пуши и да се пие алкохол. Само по празници и през почивните дни е позволено да се пие по малко вино. Също така, по време на периода на диета, трябва да се избегнат телесните удоволствия и лошият език.

Според архимандрит Нектарий, бонбоните са позволени, ако те не включват забранените по време на постите продукти: например, ако това е шоколад, той не трябва да бъде млечен, а черен – натурален. Също така, захарта може да се замени с мед.

„Постенето не трябва да бъде самоцел – казва отец Серафим. – Това, на първо място , е средство за борба против страстите. Основното, което се търси по време на Великия пост, е духовното пречистване на човека. Подвига на гладуването е необходим, за да се противопоставят православните на дявола: да се справите по плът и страст с него. Не забравяйте, че пост без молитва – това е само една диета.

postiПост с молитва – това са двете крила на спасението, които ще ви възнесат на небето „, завършва отецът.
Дори и да не сте вярваш, правилата на поста ще ви помогнат да отслабнете до 15 килограма за тези 7 седмици, като няма да чувствате слабост и глад. „Поста е една чудесна диета“ – заключват диетолозите.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване