Повече дъвчене, по- малко калории

davchene

Китайско изследване стигна до извода, че по- доброто дъвчене на храната може да ограничи с до 12% количеството на поетата храна. Дъвченето въздейства върху хормони, свързани с храносмилането, и чувството за ситост. Това ще се отрази на теглото ни и здравето ни. Ако нямате този навик, трябва да се научите да дъвчете бавно.

Изследването се базира на резултати, получени от 30 младежи, 14 от които с наднормено тегло, а другите с нормално тегло. По време на няколко експеримента били накарани да дъвчат всеки залък, в някои случаи по 15 пъти, а в други по 40 пъти. След това измерили ефекта от продължителността, най- вече количеството на поетата храна, скоростта на ядене и нивото на определени хормони. Резултатите били изненадващи.

davchene-dieta

Първо, станало ясно, че хората със затлъстяване дъвчат по- малко от останалите. Когато ги помолили да дъвчат повече храната, се видяло, че приемат по- малко храна. Така се стигнало до 12% по- малко приети калории.

Когато се дъвче повече, се увеличава количеството на определени хормони в кръвта, които водят до намаляване на апетита. Намалява обаче количеството на грелина, който е известно, че ни подтиква да ядем повече.

Когато дъвчем повече, помага и на храносмилането, както и на усвояването на веществата.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване