Кортизолът и влиянието му върху теглото

Кортизолът и компулсивното хранене са отговора на тялото ни на стреса и тревожността.

кортизол

Защо стресът причинява напълняване: надбъбречните жлези произвеждат много кортизол, който предупреждава тялото ни за опасна ситуация. Това води до намаляване на производството на тестостерон, което пък отслабва мускулите.

Връзката между компулсивното хранене и кортизола

Кортизолът се произвежда при стрес и ни кара да ядем компулсивно. Ако това се превърне в навик, спадът в тестостерона причинява намаляване на мускулната маса, което пък води до по- малко топене на калории. Това е причината да напълняваме дългосрочно.

Това се случва естествено от възрастта, но високите нива на кортизол ускоряват процеса. Кортизолът също подбужда тялото да трупа мазнина, особено в коремната област, повишава холестерола и нивата на инсулина.

Ако не можем изцяло да премахнем стреса и тревожността, които причиняват свръхпроизводството на кортизол, все пак можем да следваме описаните по- долу стъпки срещу стрес, контролиране нивото на кортизола, запазване накортизол1 нормалното тегло и подобряване на здравето като цяло.

Изглежда парадоксално, но е научно доказано, че постоянните диети за отслабване могат да увеличат нивото на кортизола с 18%.

Когато нивото на кортизола е в пика си, кръвната захар полудява – качва се, слиза. Това ви прави раздразнителни и гневни.

Когато мозъкът усети, че не му достига захар, основната му храна, самоконтролът се срива и изчезва волята. За да избегнете подобни ситуации, не правете строги диети за отслабване.

Най- добре е да разпределите храната си през деня в три основни хранения и две леки закуски, за да поддържате нормално нивото си на захар.

За кортизола. ВИЖ ВИДЕОТО:

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване