Няколко факти за бързата загуба на тегло

pohudenie+28471821730За съжаление, през последните години, затлъстяването се превърна в „болестта на века.“ Статистика на Световната здравна организация сочи че днес 250 милиона души по света страдат от наднормено тегло, а 500 милиона хора съвсем скоро ще се присъединят към тях. Затова днес са толкова популярни т.нар. бързи диети. Те са вследствие на немарливост към собственото си тегло. Често в желанието си за бърза загуба на тегло, човек прибягва до различни „ефективни“ диети и не рядко не се замисля за последствията, които могат да донесат тези диети на здравето. Нека разгледаме няколко факти за бързата загуба на тегло.

Факт номер едно. Всички диети за бързо отслабване са опасни за здравето

Не бива човек да се подвежда по обещанията, че тази или онази диета ще ви помогне да се отървете от почти 14 килограма на седмица. Това означава, че всеки ден ще сваляте по 2 килограма. Което не само е почти невъзможно, но и опасно. Съществуват специфични препоръки на Световната Здравна Организация в това отношение. Максимално допустимата загуба на тегло за жените е 2 килограма на месец (не на седмица), за мъжете – 4 килограма. С други думи, ако една жена тежи 70 кг, за месец тя може да загуби не повече от два килограма без да застращи здравето си.

Факт номер две. Монодиетите често са вредни за здравето

Принципът на монодиетите е да се консумира продължително време само един продукт. Няма начин да не се сте чували за „чудодейните“ диети само с ориз, месо, елда и други подобни. Без значение колко полезен е конкретният продукт, той никога няма да може да осигури на организма необходимите хранителни вещества в точното количество. Тези, които прибягват до монодиети се излагат на жестоки изпитания. Недостигът на някои вещества в храната може да доведе до критично състояние. Например, липсата на калий може да доведе до смущаване работата на сърцето, а недостатъчният  прием на калций до мускулни спазми.

Факт номер три. Диетите за бързо отслабване „прочистват организма“

Това е чист мит, който се използва от некомпетентните псевдоспециалисти. Като цяло в медицината няма сериозни доказателства от необходимостта да се „очиства организма от токсини“. Целта на всяка диета, включително и на най-ефективната е да се ограничи приема на калории, поради което тялото включва вътрешни резерви и започва да се изгарят мастните натрупвания. Но и дума не може да стане за прочистване от токсини. За тази цел има други диети и процедури.

 правильно

Факт номер четири. Тялото не съдържа „излишна“ вода

Още от ученическите години всички знаем, че тялото на човека се състой от 60 или повече процента вода. Затова е изненадващо, че в съзнанието на много хора е вкоренен митът, че с помощта на диети за бързо отслабване може да освободите тялото си от „излишната“ вода. Всъщност в нашият организъм няма нито капка  излишна вода! Освен това, проблемът при хората, които са с наднормено тегло често е липсата на вода в тялото. А фактът, че при хората с наднормено тегло често се наблюдава подуване, произтича не толкова от това, че в тях откриваме изобилие от вода, а че имаме налице някои проблеми с функционирането на бъбреците. Подуване, между другото, също може да бъде показател за липсата на вода в организма.

Това са няколко от митовете на т. нар. бързи диети.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване