Има ли значение колко често тренираш?

Вие вече знаете, че според експертните съвети за отслабване, трябва да тренирате поне пет пъти в седмицата по 30 минути. Тук обаче изниква въпросът „Ако днес пропусна, утре трябва ли да наваксвам?”.

фитнес за отслабване

Когато става дума за здравните ползи, няма значение колко често работите. Целта е да отделите минимум 150 минути на седмица за физическа активност, за да дадете възможност на метаболизма да работи както трябва. Това разбира се не значи, че е хубаво да тренирате само в един ден (2. 5 часа сякаш са малко много), но ако ви се наложи да пропуснете по някаква причина, в следващите дни просто може да увеличите заниманията с по 10 минути например.

За да стигнат до този извод, изследователите анализираха поведенческите реакции на 2324 пълнолетни от Канада, взели участие в национално изследване за отслабване и превенция на наднорменото тегло. Всеки от участниците извършвал най – малко 150 минути интензивна дейност седмица, като някои хора разбили упражненията на 6 дни, докато други работели 1 – 4 пъти за периода.

Оказало се, че между двете групи няма почти никаква разлика по отношение риска за здравето, затлъстяване, високо кръвно, високи нива на холестерола и мазнините, на кръвната захар. Медицинските замервания показали, че и при двата типа показателите са почти едни и същи, но все пак тези които тренирали всеки ден били в най – добра кондиция.

„Общата сума, вида и интензивността на тренировката имат много по – голямо влияние върху здравето, отколкото честотата на провеждане. Все пак да работите 2. 5 часа един ден в седмицата не е твърде добре, защото това е доста дълго време за спортна дейност, което могат да си позволят само професионалистите. Със сигурност едно – единствено занимание не ще донесе толкова големи ползи за тялото”, разкрива д-р Грегъри Стюарт.

Също така имайте предвид, че по – дългите фитнес сесии могат и да намалят риска от сърдечно – съдови заболявания, но те съвсем не са подходящи като средство за отслабване. Претоварването може да доведе до нежелани реакции, като мускулни болки и раздразване на вътрешни органи.

В крайна сметка изводът е следният:

Най – добра работа вършат по – кратките, но чести тренировки, разпределени през цялата седмица. Ако нямате физическа възможност да го правите всеки ден, упражнявайте се три пъти по – дълго, за да постигнете някакъв резултат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване