Защо имаме бавен метаболизъм

Ако въпреки диетите не отслабвате с очаквания брой килограми, може би метаболизмът ви е бавен. Ако искате да разберете защо, имайте предвид, че няколко отрицателни фактора влияят в процеса на отслабване.

baven-metabolizam

Метаболизмът превръща това, което ядете, в енергия. За всяка дейност, която извършвате, дори без да си давате сметка, като сън, дишане, хранене, ви е необходима енергия. Получавате я от храната, която ядете. Ако метаболизмът ви е бавен, вместо да изразходвате енергия, започвате да я трупате.

Както може да се увеличи метаболизма, така може и да се намали. Нека видим кои фактори влияят на забавянето.

ВЪЗРАСТ. С напредването на възрастта, мускулната маса намалява и се увеличава мастната тъкан. Този процес забавя метаболизма. Започваме да губим мускулна маса още след 25- годишна възраст, затова е важно да тренираме – така превръщаме мастната тъкан в мускулна.

НАЧИН НА ЖИВОТ. Застоелия начин на живот, лошите хранителни навици, както и някои лекарства, забавят метаболизма. Гладуването или прескачането на хранене също намалява метаболизма на организма. За да увеличимmetabolizam-saveti метаболизма, трябва да ядем по 3- 4 пъти дневно.

БЪРЗО ХРАНЕНЕ. Когато ядеш бързо, поетите калории увеличават нивата на кръвната захар. Тъканите не могат да усвоят такова количество захар, затова се натрупва в клетките, като води до намаляване на метаболизма.

ХИПОТИРЕОИДИЗЪМ. Когато щитовидната жлеза не работи правилно, причинява метаболитен дисбаланс, като намалява метаболизма на въглехидратите и мазнините.

ДИАБЕТ. Хората с диабет имат по- бавен метаболизъм. Високите нива на глюкоза в кръвта, водят до натрупване в организма.

ЛОШ СЪН. Спите малко и метаболизмът се влошава. Изглежда не само намалява метаболизма, но и стимулира усещането за глад.

ОКОЛНА СРЕДА. Влияе върху матеболизма, както студеният климат ускорява метаболизма, а горещия – го намалява.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване