Отговаря ли теглото ни на ръста

Нивата на затлъстяване стават все по- притеснителни. Според Световната Здравна Организация, 65% от жителите на Земята живеят в държави, в които затлъстяването взима все повече жертви.

teglo

Първата стъпка в битката със затлъстяването и наднорменото тегло е да контролираме колко тежим и какъв е индексът ни на телесна маса. Нека разгледаме как се определя идеалното тегло според височината ви.

КАКВО Е ИДЕАЛНОТО МИ ТЕГЛО?

Индексът на телесната маса (ИТМ) е специфичен индикатор, който се използва, за да разбереш дали имаш затлъстяване. Този индекс се получава в резултат на оценяване на теглото и височината. Но нека видим как се изчислява.

ИТМ се изчислява като разделите теглото на един човек в килограми между квадрата от височината му в метри. Ако тежите 55 кг и сте висок 1, 65 м, правите следната сметка: 1, 65 се умножава по себе си (1, 65 Х 1, 65=2, 75 ) и после разделяте 55 на получения резултат 2, 75 (55:2, 75= 20).

В този пример определихме, че ИТМ е 20. Според Световната здравна организация, ако индексът на човек е над 25 има наднормено тегло, а ако е над 30 – затлъстяване. Ето я скалата:

ОТ 19 ДО 24: ИДЕАЛНО ТЕГЛО
ОТ 25 ДО 29: НАДНОРМЕНО ТЕГЛО
ПОВЕЧЕ ОТ 30: ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Идеалното тегло обаче е свързано и с възрастта. Може да потърсите лекарско мнение дали теглото ви отговаря наmitove-za-dietite възрастта.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НАДНОРМЕНО ТЕГЛО ИЛИ ЗАТЛЪСТЯВАНЕ

Неправилното хранене е основната причина за затлъстяването и наднорменото тегло. Приема на по- калорийна храна и наситени мазнини стават все по- разпространени.

От друга страна, масово хората не се движат. Приема се, че човек трябва да прави по 30 минути кардио упражнения на ден. Но животът пред компютъра и многобройните задължения пречат за това.

Вземете мерки веднага. Изберете подходяща за вас диета за отслабване или потърсете консултация със специалист. Ако сте родител, започнете да обяснявате на децата си как да се хранят.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване