Калцият: полезен или не за отслабването?

mlechni-produkti-1

Приемът на калций, независимо дали от храни, в които е във високо количество, или под формата на хапчета, помага за отслабването. Но други учени пък тотално отричат това твърдение, така че трябва да изчакаме нови изследвания.

Докато обаче се появят, е добре да не пренебрегваме млечните продукти, които са сред основните източници на калций.

Група учени от Дания успяват да систематизират резултатите от различни изследвания и стигат до извода: увеличаването на приема на калций може да има ключова роля в борбата със затлъстяването и превенцията му.

Освен тях, има още много публикации в престижни издания, които защитават приема на калций и връзката му с отслабването. Някои учени дори смеля заявяват, че „се отслабва от приемането на калций“. Основните източници на този минерал трябва да са млечните продукти и техните производни.

mlyako-ostlabvane

Една от причините да се твърди, че калцият помага в отслабването е, че не позволява образуването на мазнини и помага за липолизата или унищожаването на мастни клетки. Според друго изследване, мозъкът може да усети недостига на калций и се опитва да го набави, като ни потиква да ядем повече.

Проблемът е, че доста учени хич не са съгласни с цитираните по- горе изследвания. Миналата година учени от Северна Каролина, САЩ, ревизират 49 изследвания и заключават, че 41 от тях или 84%, не доказват положителния ефект от калция върху редуцирането на килограмите. Само в 5 от изследванията се констатира намаляване на теглото.

Независимо дали помага или не за отслабването, калцият е важен минерал, от който трябва да приемаме определено количество ежедневно. Затова, не пропускайте редовната консумация на млечни продукти, просто ги избирайте с по- нисък процент мазнини.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване