Как да контролираме Метаболизма, така че да Отслабваме

metabolizam

Терминът метаболизъм е много популярен, тъй като се свързва с процесите на отслабване и напълняване. Представлява сложен процес от химически реакции, чиято основна функция е превръщането на храната в енергия.

Но вредните навици и хормоналните проблеми забавят дейността му и намаляват способността му да изпълнява функциите си. В резултат, напълняваме значително, а това води до различни здравословни проблеми. Затова, трябва добре да познаваме как метаболизмът влияе върху организма ми, за да можем да контролираме теглото си.

Нека разгледаме как да използваме метаболизма си, за да отслабваме:

1. Трупането на мускулна маса е най- добрият начин да ускорим метаболизма
Един от основните начини да ускорим метаболизма си е като развиваме мускулна маса чрез упражнения и балансирано хранене. Мускулите са много по- активни от мазнините или костите и се нуждаят от повече калории, за да функционират. Така се, когато работим върху мускулатурата си, изразходваме голямо количество енергия.

2. Контролът на кръвната захар е ключът към метаболизма
Всичката храна, която поемаме, влияе върху нивата на кръвната ни захар и следователно се обработва, за да се използва като енергия. Но храните, богати на прости въглехидрати и рафинирана захар, променят нивата на захарта и този дисбаланс забавя метаболизма. За да я поддържаме в нормални нива, трябва да поддържаме повече протеини и сложни въглехидрати.

otslabvane-6

3. Сънят влияе върху метаболизма
Качественият сън ни предпазва от метаболитни разстройства, които водят до напълняване. По време на сън, която не трябва да е по- малко от 8 часа, се случват процеси, които ни зареждат с енергия за следващия ден. Освен това, по това време се произвеждат хормоните, които контролират желанието ни за хранене и ни предпазват от прекомерния прием на калории.
Когато спим по- малко от 8 часа, се увеличава производството на хормоните на глада, чрез които лесно напълняваме.

4. Пиенето на вода е фундаментално
Това е много важно, за да работи метаболизма ни оптимално. Когато сме дехидратирани, се случват процеси, които с времето водят до напълняване и развиването на заболявания.

5. Значението на пълноценната закуска
Въпреки че много хора си мислят, че като не закусват сутрин си спестяват калории и отслабват по- лесно, истината е, че е точно обратното. Това е най- важното хранене за деня. Зарежда организма ни с енергия за деня и е ключът към добрия метаболизъм.
Когато гладуваме дълги часове, тялото реагира, като се запасява с енергия, което намалява физическата и психическата издръжливост.
ПОНЯКОГА МЕТАБОЛИЗМЪТ НЕ РАБОТИ ПРАВИЛНО
За съжаление, при доста хора метаболитните процеси не се случват по правилния начин. Това обяснява защо някои хора отслабват лесно, а други трябва да полагат кански усилия.
–Това е така, защото определени хормони, важни за метаболизма, са в дисбаланс и това го забавя
–Понякога е свързано с натрупването на токсини
–С годините метаболизмът се забавя и се появяват различни затруднения, които трябва да преодолеем

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване