23 храни за отслабване

otslabvane-20

Начинът на хранене е с изключително значение, когато искаме да отслабнем. Достатъчно е само да се храним здравословно, за да свалим излишните килограми. А това означава, че трябва да избягваме определени храни.

Но ето кои са храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ни за отслабване:

  1. Авокадо. Съдържат много полезни вещества, особено здравословни мазнини. Научно е доказано, че половин прясно авокадо намалява желанието за ядене с 40% за няколко часа. Може да слагаме по няколко парченца авокадо на салата си, но без да добавяме зехтин. Мазнините, които се съдържат в авокадото, подобряват работата на метаболизма.
  2. Бобови култури. Богати са на протеини и фибри. Бавно преминават през храносмилателния тракт, като ни поддържат сити и регулират кръвната захар. Помагат за производството на веществото холецистохинин, което потиска апетита.
  3. Горски плодове. Боровинките са богати на антиоксиданти, като витамините К, С и А. Също и на диетични фибри, които засищат и забавят усвояването на захарта.
  4. Круши и ябълки. Богати са на фибри, които се съдържат основно в кората. Затова е добре да не се белят.
  5. Грейпфрут. Известен е със свойството си да топи мазнините. Помага за производството на холецистохинин, които потиска глада. Понижава нивата на инсулина, като по този начин предпазва от трупане на мазнини.
  6. Пълнозърнести култури. Зърнените храни трябва да не са рафинирани, за да помагат за процеса на отслабване. Когато зърното не е обработено, то запазва веществата, които съдържа, както и фибрите, които са особено полезни за отслабването.
  7. Сьомга. Богата е на хранителни вещества, включително омега- 3, които подобряват работата на мозъка , настроението, храносмилането. Предпазват от метаболитни заболявания. Сьомгата съдържа и полезни протеини.
  8. Грозде. Богато е на феноли и полифеноли, които предпазват от затлъстяване и метаболитни заболявания. Полифенолите в гроздето подобряват чувствителността към инсулина и предпазват от оксидативния стрес, който причинява фруктозата. Но не трябва да се прекалява с консумацията на грозде, заради захарта.
  9. Сладък картоф. Богат е на антиоксиданти и полезни вещества за очите, сърцето и храносмилателната система. Имат нисък гликемичен индекс, който показва скоростта на освобождаване на захар в кръвта. Богати са на диетични фибри, които стабилизират ритъма на храносмилане. За най- добър ефект, трябва да се консумират варени.
  10. Зелен чай. Помага за топенето на излишните мазнини, благодарение на съдържанието на кофеин и на вид антиоксидант, наричан епигалогатехин галат.
  11. Нар. Съдържа големи количества витамин С, К, фолиева киселина. Също калий, както и фибри. Много е подходящ за консумация преди тренировка, защото подобрява издръжливостта.
  12. Яйца. Богати са на протеини, омега- 3 мазнини и пр. Увеличават ситостта и намаляват апетита.
  13. Зеленолистни зеленчуци. Подобряват усещането за ситост, заради фибрите. Освен това, съдържат богат комплекс от полезни вещества.
  14. Ябълков оцет. Може да се използва за овкусяване на салатите. Ацетиловата киселина предпазва от натрупване на мазнини. Увеличава чувствителността към инсулина.
  15. Ядки. Богати са на протеини, омега- 3 и фибри. Препоръчват се бадеми и кашу, тъй като съдържат по- малко калории от орехите и макадамията.
  16. Чисто месо (без тлъстини). Доказано е, че телешкото месо наистина помага за отслабването, тъй като е богато на протеини. Чистото месо е богато на желязо, фосфор, цинк, протеини, витамини В12, В6 и ниацин.
  17. Бяло месо. Пилешките гърди са сред най- богатите източници на протеини. Засища за дълго време и подобрява работата на метаболизма.
  18. Кисело мляко. Съдържа протеини и пробиотици, които регулират чревната флора и фауна. Киселото мляко, което избираме, не трябва да съдържа овкусители и оцветители. Също е добре да бъде с нисък процент масленост.
  19. Кокосово олио. Богат източник на аминокиселини, които регулират холестерола в кръвта. Потиска апетита. Но не е добре да се прекалява с консумацията му.
  20. Чия. Богати са на протеини, омега- 3, фосфор, магнезий и калций. Вегетарианците я използват като заместител на месото, тъй като съдържа много протеини. Също така, са богати на фибри.
  21. Кръстоцветни зеленчуци. Тук спадат карфиол, броколи, рукола, ряпата, и др. Всичките са богати на витамини А, С, фолиева киселина, каротеноиди, фибри. Помагат на храносмилането и на процеса на отслабване.
  22. Канела. Богата е на антиоксиданти, които предпазват от въздействието на свободните радикали. Намаляват холестерола и нивата на глюкозата. Помага на храносмилането.
  23. Червен пипер. Съдържа веществото капсаицин, което потиска апетита и стимулира изгарянето на мазнините.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване