Защо Ядем повече през Зимата? Как да се справим с Глада, без да Напълняваме:

otslabvane-zima-4

Зимата наближава и вече не ни е нито до диети, нито до салати, нито до сокове. Тялото ни иска повече сила, калории и топлина.

Необходимостта да ядем повече е нещо нормално през зимата и от само себе си намалява, когато настъпи пролетта и температурите започнат да се повишават.

Защо студът ни кара да ядем повече?

При повече хора се случва едно и също: дните стават по- къси, температурите по- ниски, снегът или дъждът ни принуждават да си стоим повече вкъщи, а това ни кара да ядем повече.

Необходимостта да ядем повече не се дължи само на това, че ни е скучно, но самото ни тяло изисква повече калории, за да ни е по- топло.

Можем да си помислим, че апетитът ни се дължи само на „студа“, но не е единствената причина, за да ядем повече през зимата.

Вярно е, че понижаването на температурите променя хранителните ни навици, но голяма част от нуждите на тялото се променят според сезона.

otslabvane-zima-7

Светлината през есента и зимата е по- малко, отколкото през пролетта и лятото. Дните са по- къси и по- сиви. Какво причинява това в тялото ни? Повишено производство на хормона мелатонин, който понижава телесната температура и така увеличава нуждата от повече калории.

По този начин метаболизмът ни се регулира и поддържа нормалните 37 градуса. Това може да е една от причините, заради които, например, когато е студено, ни се ядат повече сладки неща, като сладкиши или тестени изделия.

Тъй като телесната температура и на околната среда намаляват, ефектът е двоен. Тялото иска още храна, за да не страда от хипотермия (въпреки че сме дебело облечени или се топлим).

Зимните емоции ни карат да ядем повече

Ако към тези промени в организма и околната среда добавим фактът, че през зимата най- много време стоим затворени вкъщи, а нашите дейности са силно ограничени, скуката ни завладява. Но също с нея идва и гладът.

Колко пъти сте отишли до кухнята, за да търсите храна, само защото нищо друго не ви хрумва да вършите? Липсата на активност ни подтиква да ядем повече. Предпочитаме някоя топла манджичка, кафе с мляко или сладкиш с горещ шоколад.

Често през зимата изпадаме в меланхолично и подтиснато настроение. А храната, особено калоричната и богатата на захар, ни оправя настроението. Поне временно.

Как да избегнем да ядем повече, когато е студено?

Почти е неизбежно да не ни се яде, когато стоим затворени вкъщи, а навън вали дъжд или сняг. Тогава, трябва да помислим как да залъжем стомаха и мозъка си.

Първо, трябва да внимаваме повече, когато пазаруваме. Не трябва да взимаме за вкъщи нездравословни и калорични храни. Вместо, тях можем да купим тиквени семки или някакъв друг вид ядки.

Ако умирате за шоколад, трябва да е възможно най- горчив. Не забравяйте да пиете повече чай. Наблегнете на супите и бульоните. Освен че ни загряват, те засищат и стомаха.

Търсете повече приятни занимания, които ще ви разсейват, за да не мислите само за храна. Правете редовно упражнения. Не е необходимо да ходите до залата, можете да ги правите и у дома.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване