Защо са полезните диетите с плодове и зеленчуци

plodove-za-dieta

Плодовите и зеленчуковите диети са полезни за здравето, а и лесни за прилагане. Често се наричат пречистващи или дезинтоксикиращи диети.

Плодовете и зеленчуците по принцип са нискокалорични и не съдържат мазнини. Консумацията им е задължителна, дори да нямаме проблем с килограмите. Предпазват ни от редица заболявания като сърдечно- съдови, диабет тип 2, някои видове рак и пр.

Пречистващата диета с плодове ни осигурява необходимите хранителни вещества, за да имаме енергия. Също така, пречистват организма от натрупаните токсини. Пресните плодове съдържат големи количества витамини, минерали, ензими, антиоксиданти, фибри и фитонутриенти.

ПОЛЕЗНИТЕ ВЕЩЕСТВА В ДИЕТИТЕ С ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ

-Витамини и минерали

Те са абсолютно задължителни за тялото. Действат като катализатори за някои жизнени функции. Всяка клетка в тялото ни зависи до голяма степен от витамините и минералите, за да създава нови клетки и да поддържа вече съществуващите.

zelena-dieta

-Антиоксиданти

Предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали. Сигурно често сте чували за свободните радикали, но не знаете какво представляват? Това са атоми, които атакуват външната обвивка на клетките, като ги карат да остаряват.

Много плодове съдържат важни антиоксиданти като витамин С, флавоноиди, полифеноли, антоцианини. Предпазват клетките от оксидативния стрес, както и от други заболявания.

-Ензими

Това са протеини, които помагат на химическите реакции да се случват по- бързо. Помагат за храносмилането и метаболитните процеси. Ензимите се съдържат в суровата храна и се унищожават при високи температури.

-Фибри

Съдържат се в плодовете и зеленчуците. Помагат на организма да се пречиства от токсините, които покриват стените на червата. Ако червата са наранени или съдържат много токсини, се забавя усвояването на веществата от храната, която приемаме, като дори може изцяло да спре.

-Фитонутриенти:

Това са веществата, които дават цвета на плодовете и зеленчуците. Помагат за действието на витамините. Много от тях действат като катализатори за доброто функциониране клетките, засилват имунната система и забавят процеса на стареене.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване