Въглехидрати или мазнини: от кое се напълнява повече

Когато сме на диета е важно да познаваме различни храни и веществата, които ги изграждат. Така сме наясно от кое се напълнява. От кое обаче се качват повече килограми: от въглехидратите или от мазнините? Отговорите на тези въпроси ще ви помогнат да избирате храните, количеството и какво се случва с тях.

maznini-vidove

Храните се състоят основно от три макронутриенти: мазнини, въглехидрати и протеини. Но от кои се напълнява повече?

Нека сравним въглехидратите и мазнините. 1 грам въглехидрат доставя 4 калории, а 1 грам мазнини доставя 9 калории. Ако говорим само за калориите, които доставят, е ясно, че от мазнините повече се напълнява.

Но трябва да имате предвид, че прекалената консумация на въглехидрати, особено на простите, могат да се използват за образуването на органични липиди. Затова, при еднакъв прием на въглехидрати и мазнини, от мазнините се напълнява повече. Но ако приемате много повече въглехидрати, отколкото мазнини, от въглехидратите ще напълнеете повече.

vaglehidrati-kalorii

Ако искаме да разберем дали от захарта или от брашното се напълнява повече, нека разгледаме приликите и разликите. И двата продукта са въглехидрати, но брашното съдържа други вещества, като например, протеини и малко мазнини. Друга разлика е, че захарта се усвоява веднага, и ако ядем много от нея, образуваме мазнини. Брашното, особено ако е пълнозърнесто, съдържа други вещества, които се намесват в усвояването на липидите и захарите, като фибрата, например.

Важно е да уточним, че бялото или рафинираното брашно, почти не съдържа фибри. Така че от него се напълнява толкова, колкото и от захарта.

Заключение:

От първостепенно значение, когато искаме да отслабнем, е количеството храна, което приемаме. Въпреки че мазнините са по- калорични, ако приемате малко от тях, няма да напълнеете. Ако обаче ядете много вълехидрати, със сигурност ще напълнеете. Това не означава, че от мазнините са напълнява по- малко, просто означава, че сте ги приемали в по- малки количества.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване