Да кажем стоп на нощното преяждане

Напоследък учените обвиняват еволюцията за среднощното преяждане. Според тях пещерните хора са се хранили чак след залез слънце, за да имат повече енергия срещу студа. Това е и причината, поради която около 20: 00 часа се чувстваме най – гладни и в същото време преяждаме сериозно.

нощно преяждане

Сериозният проблем идва от факта, че някои от навиците на съвременните хора изострят още повече тази предопределеност. Целодневното гладуване на работа или в училище си казва думата и след като се прибереш, тялото просто озверява за храна.

Хранене на автопилот

Нощното тъпкане е сочено за един от основните причинители на затлъстяване. Дължи се на факта, че през нощта човек обикновено спи и изразходва доста по – малко калории, сравнено с активната част от денонощието.

Също така, храненето през нощта влияе върху производството на два важни хормона: мелатонин и лептин. Първият отговаря за съня и когато нивата му са ниски, човек просто не може да заспи. Лептинът пък отговаря за чувството на ситост и когато не е наличен в кръвта, мозъкът получава съобщение, че е гладен. Казано с други думи, колкото повече ядеш, толкова по – малко ще спиш. Ако колкото по – малко спиш, толкова по – голяма е вероятността да продължаваш да се тъпчеш. Ако този цикъл продължи във времето, това ще доведе до още цяла поредица от негативни събития като чувство за тревожност, депресия и / или когнитивен упадък.

Още по – тревожен е начинът, по който късното вечерно ядене засяга нивата на инсулин – хормонът, който помажа на клетките да дърпат захарта от кръвта и да я използват като източник на енергия. Когато слънцето залезе, тялото преминава естествено в състояние на покой и това прави клетките по – устойчиви на инсулина. Така че ако преяждате вечер, по всяка вероятност ще имате повишена кръвна захар, а в дългосрочен план това е сред най – високите рискови фактори за диабет. Освен това така се появява тенденция излишната захар да се съхранява под формата на мазнини.

Решението на проблема

Изненадващо, но първата стъпка не е орязване на яденето късно вечер. По – скоро трябва да се засили приемът на храна през деня. Балансираното меню ще препрограмира тялото да желае по – малко храна през нощта и да победи вроденото желание.

„Ключът е да бъдете активни в контрола на вашия избор. Започнете деня със закуска, пълна с полезни калории и протеин. Много изследвания са показали, че ако се нахраниш сутрин, апетитът през останалата част на деня е в пъти по – малък”, казва Полина Фрейкоф от Института по хранене в Лос Анджелис.

Обядът следва да съдържа най – малко 400 калории, от които поне 25 грама да идват от протеин. Ако между основните хранения сте гладни, не се колебайте да хапнете нещо.

Важно е да осъзнаете, че ако в продължение на години сте свикнали да преяждате вечер, сега едва ли ще успеете да се преборите с този вреден навик за кратко време. Да отрежеш изведнъж и да сложиш край се отдава на малцина, другите просто трябва леко – полеко да се отучат.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , ,
Публикувано в Диети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване
Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване