Забранените храни в диетите за отслабване

otslabvane-zabraneno

Когато сме на диета за отслабване, но не успяваме да свалим излишните килограми, причината може да е в неправилния избор на храна. Ако приемаме храни, които освен калории, не съдържат никакви полезни вещества, лесно се качват килограми. Обикновено този вид храни са високо калорични.

Те често водят до пристрастяване, тъй като отключват в мозъка реакции, които са подобни на това състояние. Например, шоколадът с ниско съдържание на какао или наденичките, все храни, от които се качват много килограми. Освен това, високо калоричните храни, особено бързата храна, създават усещане на удоволствие в мозъка, което кара тялото да иска още от тях. Така се стига до компусилвното хранене, когато не ядем, защото сме гладни, а защото изпитваме определена емоция.

Забранени храни в диетите и как да ги заменим
Първата забранена храна в диетите за отслабване е захарта, която се съдържа в бисквитите, сладкишите, газираните напитки, и пр. За да заместим захарта, можем да използваме подсладители като стевия.

Наситените мазнини също са забранени, когато се отслабва, тъй като повишават лошия холестерол и увеличават риска от сърдечно- съдови заболявания. Те се съдържат обикновено в колбасите, течното сирене, крема- сиренето, маргарина, майонезата и пр. Като техни заместители може да се използват диетичното крема –сирене, диетичната рикота и пр.

otslabvane-apetit-1

Пържените храни също са строго забранени при процеса на отслабване. Съдържат големи количества мазнина и калории. Можем да заместваме този метод на готвене с варене или печене.

Алкохолът също е източник на празни калории, т.е., не съдържа нищо полезно, освен много захари. Колкото по- високоградусна е напитката, толкова повече калории съдържа.

Много често чуваме и четем, че ако искаме да отслабнем, трябва да избягваме въглехидратите. Но това важи само за простите въглехидрати, като захар, бяла брашно и продуктите, произведени от тях. Когато отслабваме, трябва да ги заместим с източници на сложни въглехидрати, т.е., такива, които съдържат повече фибри. Препоръчват се пълнозърнестите продукти – ориз, паста, овес и пр.

Практични съвети за отслабване и как да спазваме правилно диета

Не само трябва да знаем кои храни са забранени в диетата за отслабване, но е хубаво да разполагаме с информация как да я направим успешна и да свалим излишните килограми.
Трябва да се внимава с консумацията на зехтин, който е много полезен за здравето, а също и за отслабването. Но не трябва да се използва повече от 1 лъжица на ден, както за готвене, така и за овкусяване на салата.

Същото важи и за консумацията на ядки и авокадо. Полезни са, помагат за процеса на отслабване, но не трябва да се прекалява.

Като начини на готвене, се препоръчват варене, печене, но не и пържене.

По отношение на млечните продукти, също трябва да имаме една наум. Първо, маслеността им не трябва да е повече от 2%, и второ, не трябва да съдържат оцветители, или овкусители.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване