Хормоните на отслабването: Кои са и как да ги активираме? Виж Тук:

otslabvane-hormoni

Когато спазваме диета за отслабване, винаги има външни и вътрешни фактори, които влияят допълнително. Хормоните могат да ни бъдат от голяма полза за свалянето на излишните килограми. С правилното хранене, почивка и спорт можем да ги активираме и така по- лесно да свалим или да контролираме теглото си.

Ето кои са хормоните, които помагат за отслабването

Много са хормоните и вътрешните химически процеси, които участват в отслабването или контрола на теглото. Има обаче няколко, които са фундаментални и правят диетата за отслабване много по- ефективна.
Лептин. Нарича се „хормона на ситостта“ и помага да контролираме апетита и ускорява метаболизма, тъй като е в директна връзка с хипоталамуса (тази част от мозъка, която регулира апетита, като предупреждава тялото, че има достатъчно мазнини, за да функционира).
Инсулин. Този хормон се произвежда в панкреаса и позволява на клетките да усвояват захар от кръвта, за да получат енергия или да я складират. Когато е в дисбаланс, може да се натрупат повече мазнини, отколкото тялото има нужда, което го прави склонно към наднормено тегло и диабет.
Грелин. Известен е като хормона на глада. Предупреждава мозъка, че стомахът е празен и изпитваме глад. Хората с наднормено тегло или затлъстяване имат по- ниски нива на грелина, което означава, че мозъкът постоянно получава информация, че тялото изпитва глад.
Кортизол. Наричат го хормона на стреса. Когато е във високи нива, ядем дори когато не сме гладни и така лесно напълняваме.
Окситоцин. Този хормон ни помага да борим стреса и нервите.
Естрогените, невропептидите и други пептиди също влияят за това дали ще сме пълни или ще отслабваме.

otslabvane-5

Как да активираме хормоните, които помагат за отслабването

Балансираното хранене, спортът и спокойният живот са основните фактори, които поддържат в баланс хормоните ни. Но тъй като тази информация е прекалено обща, нека разгледаме някои конкретни съвети, които ще помогна за активизирането им:
Закуска богата на протеини. По този начин увеличаваме хормона на ситостта и поддържаме нивата на инсулина в подходящите граници.
Тлъстата риба и храните богати на омега- 3 мазнини помагат да поддържаме инсулина в норма.
Няколко хранения на ден. Препоръчват се пет леки хранения през деня, за да активираме хормоните, които контролират теглото.
Моркови. Помагат на мозъка по- добре да реагира на лептина.
Наслада от живота. Хубав филм, среща с приятели, любимо занимание. Всичко, което ни кара да се смеем повишава нивата на окситоцина, намалява стреса и апетита.
Релакс. Трябва да сме спокойни, докато спазваме диета за отслабване. Практики като йога и пилатес са много полезни.
Почивка. Трябва да спим достатъчно часове, за да може мозъкът добре да си почине.
– Трябва да избягваме храни, които съдържат транс мазнини, захар, прости въглехидрати.
Спорт. Активният начин на живот помага да поддържаме в баланс хормоните, от които зависи теглото ни. Трябва да отделяме време за спорт и движение три пъти седмично поне.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване