4 начина да се справим с вълчия апетит

За секунди можем да загубим контрол и да нарушим диетата си. Не е проблем, ако се е случило веднъж. Но ако се превръща в проблем, заради който не успяваме да завършим диетата за отслабване, или прекалено често нарушаваме режима, трябва да се научим на самоконтрол.

Ето няколко причини и начина да се справяме с внезапния апетит:

1. Стресът може да го отключи
Когато сме под стрес или сме напрегнати, се освобождава хормона кортизол. Той изпраща сигнал до мозъка, че се нуждаем от някаква компенсация, която винаги е храна с много захар или пък много мазна. Когато се тъпчем вследствие на стрес, това поражда у нас само отрицателни емоции – чувство на вина, ярост, тъга.
Ако сме в депресия, подложени сме дълго време на стрес или напрежение, трябва да потърсим някакво реално решение, а не само да се утешаваме с храна.

2. Дали апетитът ни не означава, че не приемаме достатъчно храна?
Много често е нормална реакция от факта, че не се храним достатъчно или пък не приемаме здравословна храна, която ни осигурява витамини и минерали. Балансираното хранене, разпределено на няколко приема и по едно и също време, може завинаги да реши проблема ни с внезапния апетит.

3. Липсата на сън може да отключи вълчи апетит
Изследване на Университета в Чикаго показва, че ако не спим два дни, нивата на хормона лептин спадат. А от него зависи дали ще се чувстваме сити. В същото време, с 18% се повишават нивата на грелина, хормонът, който се свързва с апетита. Това означава, че с 30% се увеличава възможността да се увеличи апетита ни към въглехидрати и нишесте.
В същото време, спокойният сън, в продължение на 7-8 часа, намалява значително апетита и възможността да ни сполети внезапно.

4. Трябва да избягваме вредните навици, свързани с храненето.
Например, да ядем чипс или пуканки, докато гледаме телевизия. Да се храним, докато сме на компютъра или докато висим в социалните мрежи. Трябва да изключим всякакви подобни вредни практики, които са се превърнали в навици.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Диети за Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване