5- ят вкус умами: помага за отслабването

umami-1

Ако ни попитат колко вкуса има, без да се колебаем ще отговорим 4: сладко, кисело, солено и горчиво. Има обаче и 5 вкус: умами. Открит е от учени и е признат от майстор готвачите по цял вкус. Трудно е да се определи с думи точно какво представлява, тъй като е типичен за азиатската кухня, най- вече японската и китайската. За европейските вкусове е прекалено силен.

Открит е от японски учени, който го усетил, докато ядял супа от водорасли. Започнал да изследва по- задълбочено и установил, че се дължи на определена съставка – вид глутаматна киселина. Глутаматите обикновено се съдържат в живите неща. При разпад обаче, т.е., при варене, ферментация или готвене, се превръщат в по- малки молекули, известни като л- глутамати. Това е тайната на вкуса на супата от морски водорасли.

umami

5 храни, в които можем да намерим умами

1. Домати. Колкото по- зрели са, толкова повече глутаматова киселина съдържат. Долната част на домата съдържа повече умами от горната.
2. Гъби шийтаке. Ако някога сте опитвали тези гъби, значи знаете е какво представлява вкусът на пръст. Тези гъби съдържат високи нива глутамати, а когато се дехидратират, вкусът умами се засилва.
3. Нори. Това морско водорасло се използва за приготвяне на супа мисо. Когато е изсушено, се използва за приготвяне на суши и други японски ястия.
4. Келп. Известни са още като кафяви водорасли. Използват се за типичното японско ястие даши. Използват се, когато станат на две години, защото тогава съдържат максимума полезни вещества.
5. Сирене. Пармезанът съдържа най- много глутамати, почти колкото в келпа. Ементал също съдържа много глутамати.

Ако искате да отслабнете, определено трябва да включите този вкус. Важното е да консумирате храните, богати на умами, в натурален вид, а не след като са претърпели обработка.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване