5 ползи от правенето на планк

plank

Ако искаме да отслабнем или да поддържаме здравословно тегло, упражненията са задължителни. Спортът ни помага да активираме метаболизма си, да изгаряме повече калории, да стегнем тялото си.

Малцина обаче успяват да го превърнат в свой навик, в част от ежедневието си. Липсата на време, натрупаната умора, грижите за семейството са сред най- често срещаните причини да нямаме време да отидем в залата.

Но винаги можем да правим упражнения у дома! В последно време сред най- популярните видове движения е т.нар. планк. Чрез него активирате възможно най- голям брой от мускулите си.

Разбира се, изисква се време, докато свикнете да го правите правилно. Изисква физическа устойчивост и концентрация. Но само това единствено упражнение може да ви осигурим изключително много ползи за тялото и ума. Ето някои от тях:

1 По- добър релеф на мускулите.

Планкът изисква участието на различни мускулни групи: под абдоминална мускулатура (transverse abdominis), прав коремен мускул (rectus abdominis), коси коремни мускули (obeliques), седалищни мускули.

Всеки от тях има свое значение за тялото:

-Под абдоминална мускулатура: увеличава пресата върху корема, за да повдигне повече тегло и помага да имаме плосък корем.
-Прав коремен мускул: Подобрява издръжливостта при упражнения, които изискват скачане.
-Коси коремни мускули: Придават гъвкавост отстрани и помагат за движението на торса в кръста.
-Седалищни мускули: Те са опора на лумбалната зона и когато са стегнати, са много атрактивни.

plank-1

2 Предпазва от контузии.

За да има тялото капацитетът да извършва движения на всички страни, трябва да имаме силни мускули и стави. Планкът е ефективно движение за изграждане на мускулна маса и намаляване на болката след спорт или натоварващи дейности.

3 Може да се прави навсякъде.

Трябва ви да има само достатъчно пространство , за да разтегнете тялото си. Можете да го правите и у дома, и навън, по време на пътуване и пр.

4 Подобрява стойката.

Мускулите, които са опора на гръбначния стълб, ставата здрави и така коригират неправилната или лоша стойка.

5 Подобрява баланса.

Изисква много концентрация, баланс и координация. Ако обаче не сме достатъчно издръжливи физически, трудно ще открием баланса.

СЪВЕТИ ЗА НАЧИНАЕЩИ

За да има ефект върху мускулите от планка, трябва да задържите в позицията за няколко секунди или минути. Започнете от начало с 10- 15 секунди на серия. По- нататък с практиката, ще издържате и по 2 минути за 5 повторения.

Не се опитвайте да издържите повече, отколкото може тялото ви.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , ,
Публикувано в Фитнес

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване