Техника на осъзнатото хранене и как може да ни помогне в отслабването

otslabvane-maindful

Осъзнатото хранене (майндфул хранене) не е диета, а подход към храната. Това е нов начин на разбиране на храненето, който, ако успеем да прилагаме, може да ни доведе до големи успехи.

Навярно вече доста често сте чували думата майндфулнес (mindfulness). Това е метод за медитация, който намалява стреса и тревожността, като в същото време ни помага да развиваме възприятията си за действителността по- пълноценно.

Когато говорим за отслабване, както и за контролиране на стреса, или „емоционален глад“, се сещаме за много техники, които обаче не винаги ни водят до желаните резултати.

Какво е осъзнато хранене?

Осъзнатото хранене е част от техниката майндфулнес. Целите, които се стремим да постигнем, са следните:

-Храненето е много важна част от нашето съществуване, затова можем да прилагаме техниката на осъзнаването и тук.

-Много често се храним, докато ни въздействат различни дразнители: телевизия, радио, звуци от работното място, стрес, мисли и пр.

-Понякога храната в чиниите ни представлява хаос от аромат, цвят и миризми.

-Така, много често изобщо не мислим за това, което правим в момента, а именно – храним се.

-Достатъчно ни е да успокоим емоциите си, но без да помислим за организма си. Забравяме, че трябва да храним тялото си по начин, който заслужава и от който се нуждае.

-За много хора храненето е начин да се освободят от емоциите си. Нещо приятно, което ни помага да намалим стреса и напрежението.

-Храненето трябва да се контролира, а техниките на майндфулнес могат много да ни помогнат, за да го постигнем.

otslabvane-hranene

Как се прилага майндфул храненето

1 Преди да започнем да ядем, нека изпием чаша вода

Нещо толкова лесно като чаша вода преди хранене ще ни помогне да намалим тревожността и да отслабнем. Това е ефикасна техника, с която да контролираме емоционалния глад и да улесним храносмилането.

2 Хранете се на спокойно място, на тишина

Не винаги е възможно да се храним на спокойствие. Понякога, когато се храним със семейството си, трябва да сервираме, да водим разговор, да се смеем, гледаме телевизия и пр. Всички тези дразнители ни разсейват, така че не успяваме да осъзнаем, че се храним. Не усещаме вкуса на храната, не й се наслаждаваме. Без да се усетим, преяждаме и приемаме доста неподходяща храна. Така че, винаги когато е възможно, се хранете на тишина и спокойствие.

3 Не яжте, ако не сте гладни

Понякога отиваме на ресторант с приятели и насила си поръчваме да ядем с тях, без обаче да сме гладни. Често сядаме на масата, само защото е време, защото ни е скучно или сме изморени.

Според майндфул техниката, преди да се нахвърлим на храната или да се натъпчем от нерви, по- добре е да вземем топъл душ, да се разходим, да си поговорим с някого.

4 Яжте от всичко

Осъзнатото хранене означава да ядем от всичко по малко. Без да си забраняваме нещо. Правилното хранене е разнообразно, но също отговорно и релаксиращо. Според техниката, трябва да дъвчем бавно, да сме спокойни, да се наслаждаваме на момента тук и сега.

5 Бъдете последният, който се е нахранил

Бързането е най- лошият враг на храненето. Ако се храните бързо, без да искате, ще поемете по- голямо количество храна, а за храносмилането ще е по- трудно да я обработи.

Хранете се бавно. Помнете, че 20 минути, след като сте започнали да се храните, стомахът ще даде сигнал, че е сит.

6 Половин час упражнения на ден

Разходете се, покарайте колело, потанцувайте и пр. Правете аеробните упражнения, които са ви най- приятни. Важното е да се движите.

7 Практикувайте медитация

Добре е да включим през деня медитация. Изберете най- удобното за вас време.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване