Как недоспиването засяга отслабването

nedospivane

Ако се чудите кое е първото условие, за да отслабнете бързо, отговорът е почивката. Без достатъчно часове сън, отслабването може да се превърне в невъзможна цел, независимо от диетата и тренировките.

Всеки знае последиците от неспокойната нощ: не можете да се концентрирате, в лошо настроение сте, ядете повече. Липсата на сън причинява хормонален дисбаланс с множество последици.

Създава се порочен кръг: висок кортизол и небалансирани хормони ни карат да чувстваме силен глад и постоянно желание да ядем. Отчаяно търсим захарни изделия, инсулинът е много висок.

ПОСЛЕДИЦИ ОТ НЕДОСПИВАНЕТО

Отключва се гладът: има хормони свързани с поддържането на глада. Грелинът заповядва на мозъка да яде повече, а лептинът успокоява апетита. Недоспиването увеличава нивата на грелина и намалява лептина.

sun-kosa

Увеличава трупането на мазнини: инсулинът е хормонът, който отговаря за складирането на мазнини. Ролята му е да води глюкозата в клетките, където се изгаря, или да я натрупва в черния дроб или мускулите. Проблемът е когато клетките са резистентни на инсулина. Тогава глюкозата се натрупва като мазнина. Недоспиването увеличава клетъчната резистентност към инсулина.

Намаляват хормоните на младостта: Хормонът на растежа е най- полезен срещу остаряването на клетките. Улеснява отслабването и вдига имунната защита. Хормонът се произвежда, когато сме дълбоко заспали.

Увеличават се нивата на стреса: Когато сме под стрес, се освобождава кортизол. Когато действа за кратко, ни кара да сме нащрек. Но ако е хронично, може да унищожи мускула, което води до натрупване на мазнини и спад в защитните сили.

Кортизолът унищожава витамин В, който ни зарежда с енергия. Поради което не можем да синтезираме невротрансмитерите. Стресът намалява серотонина, хормонът на щастието, който мозъкът трансформира в мелатонин, когато спим добре.

Както виждате, недоспиването може да причини хормонална катастрофа.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

loading...
С етикет: , , , , ,
Публикувано в Отслабване

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Последвайте ни във Фейсбук:

Топ силует за отслабване




Топ силует за отслабване
loading...
диетин за отслабване